Het lijkt me onnodig te zeggen dat een briljante openingszin een verhaal dat andere kwaliteiten mist, niet kan redden. Noch dat je verhaal klaar is voor publicatie op basis van de perfecte opening alleen. Maar in een schrijfmarkt waarin tijdschriften en uitgeverijen grote hoeveelheden inzendingen ontvangen, kan een onderscheidende openingszin helpen om je verhaal eruit te laten knallen. Weersta de neiging tot vroeg beginnen.

Weersta de neiging tot vroeg beginnen

Je kunt in de verleiding komen om je verhaal te starten voordat de actie begint. Bijvoorbeeld wanneer een personage wakker wordt op voor wat uiteindelijk een uitdagende of dramatische dag zal worden. Maar tenzij je Doornroosje herschrijft, is wakker worden zelden uitdagend of dramatisch. Als je op deze manier begint, is dat vaak een teken dat je moeite hebt je weg in je verhaal te schrijven. Je kunt beter je verhaal zelf het momentum te laten ontwikkelen.

Het is veel beter om te beginnen op het eerste moment van een grootschalig conflict. Of, een stapje eerder, bij de subtiele aanwijzing dat er een flink conflict op komst is. Als de vroege ochtendrituelen van de hoofdrolspeler essentieel zijn voor de verhaallijn, of vermakelijk zijn, kun je ze altijd opnemen als achtergrondverhaal of als flashback. De ultieme oplossing: Als je een paar hoofdstukken geschreven hebt, kun je het eerste deleten.

Laatste update 31 October 2021 door Edwin

2 van 10 manieren om je verhaal vol gas te starten: Weersta de neiging tot vroeg beginnen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *