Het lijkt me onnodig te zeggen dat een briljante openingszin een verhaal dat andere kwaliteiten mist, niet kan redden. Noch dat je verhaal klaar is voor publicatie op basis van de perfecte opening alleen. In een schrijfmarkt waarin tijdschriften en uitgeverijen grote hoeveelheden inzendingen ontvangen, helpt een onderscheidende openingszin je. Jij kunt hem gebruiken om je verhaal eruit te laten knallen. Gebruik kleine haken in plaats van grote om meer vis te vangen.

Met kleine haken vang je meer vis dan met grote haken

Veel schrijvers hebben geleerd dat hoe ongebruikelijker of extremer hun openingszin is, hoe meer kans ze maken de lezer te laten “aanhaken”. Vergis je niet, zulke grote haken hebben ook de macht en de kracht om lezers net zo gemakkelijk teleur te stellen als de rest van je verhaal te slap is. Het gaat om ritme, de ritme van je tekst, het ritme van je verhaal.

Als je verhaal begint op het meest dramatische of spannende moment, kun je maar één kant op: bergafwaarts. Evenzo, als je haak extreem vreemd of misleidend is, kan het zijn dat je moeite hebt om aan die vreemde verwachtingen te voldoen. Die zoals vissers doen: Het is de kunst om de kleinst mogelijke haak te gebruiken om de vis te vangen. Dan kun je als een gek in de andere richting gaan trekken. Zo kun je op voorhand enkele daverende plottwisten verzinnen.

Leer verder over openingen van verhalen…

Laatste update 31 October 2021 door Edwin

3 van 10 manieren om je verhaal vol gas te starten: Met kleine haken vang je meer vis dan met grote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *