als beloofd, 7 manieren om je creativiteit gegarandeerd te verhogen. We beginnen met een vreemde eend in de bijt:

1. Lieg jezelf voor

Je kent ongetwijfeld het placebo-effect. Als iemand gelooft dat hij een medicijn krijgt, kan hij alleen door deze overtuiging al beter worden. Dat geldt ook voor creativiteit. Onderzoekers lieten proefpersonen iets heftigs ruiken met de mededeling dat het de creativiteit deed toenemen. Deelnemers in de controlegroep roken hetzelfde, maar kregen niks te horen.

De mensen die dachten dat hun creativiteit was toegenomen, scoorden beter in een test om creativiteit te meten. Leerpunt: Lieg jezelf voor. Verzin een ritueel dat je zogenaamd creatief maakt en geloof er heilig in. De Duitse toneelschrijver en dichter Friedrich Schiller had de geur van rotte appels nodig om creatief te zijn.

Het maakt niet uit wat je bedenkt. Het belangrijkste is dat je er zelf in gelooft. Dus lieg stevig tegen jezelf. Ik gebruik het volgende ritueel: Afhankelijk van het soort scène dat ik wil schrijven zet ik bepaalde muziek op. Guns ’n Roses of Sepultura voor de heftige scènes (of Nightwish met Floor Jansen), Corry Konings, Hazes senior of Nick & Simon voor de romantiek.

Bevordert dit je creativiteit? Geen idee. De mijne wel.

2. Gebruik de juiste omgeving voor je creativiteit

Creativiteit hangt af van je omgeving. Twee groepen studenten werd gevraagd collages te maken. De eerste groep zat in een kamer met zonlicht en natuurlijk houten meubilair. Groep twee zat in een kamer van gipsplaat met plastic.

De eerste groep leverde meer creatieve collages dan de tweede. Witte muren, kunstlicht en plastic verlagen je creativiteit. Natuurlijk hout, zonlicht en natuurlijke materialen verhogen je creativiteit.

Voor mij is het voldoende om de deur uit te zijn. Ik ga naar mijn vaste “Valk”, twee morgens in de week. Ze weten wie ik ben, wat ik kom doen en hoeveel koffie ik wil.

3. Voor je gaat slapen

“Val nooit in slaap zonder je onderbewustzijn een taak te geven.”

Deze uitspraak van Thomas Alva Edison is niet zomaar een uitspraak. Het is wetenschappelijk bewezen. Als je over een probleem nadenkt voor je gaat slapen, bestaat er een goede kans dat je onderbewustzijn in je slaap een oplossing verzint.

Dus droom over een twist, je schrijfblokkade, of de volgende stap als je even geen oplossing hebt voor een schrijfprobleem. Ik doe dit regelmatig, bij schrijfproblemen en ondernemersproblemen. Meestal valt me de volgende dag onder de douche wel iets van een oplossing in.

4. Ontwijk de Crea-Killers

Er is een moordenaar. Het doodt elke dag de creativiteit van duizenden mensen. Zijn naam: Droefheid. Hij werkt vaak samen met een beruchte handlanger: Stress. Deze twee samen kunnen je creativiteit de nekslag geven.

Een studie heeft uitgewezen dat “droevige” mensen minder nieuwe ideeën ontwikkelen en zich meer concentreren op oude informatie. Droefheid en stress zorgen dat je blijft hangen in oude “veilige” denkpatronen.

Als je gelukkig en positief bent, dan focus je op de toekomst. Wees vrolijk. Wees positief. Optimistisch zijn. Het vergroot je creativiteit.

Zelf doe ik het volgende: Ik probeer in het nu te leven. Is er een probleem dat van mij is en dat ik kan en moet oplossen? Dan probeer ik het direct op te lossen. Hoort het probleem niet bij mij (managers hebben daar zo’n jeukterm voor: “eigenaar van een probleem zijn”) dan zet ik het opzij. Het kost alleen maar energie. En die energie kan ik niet aan mijn onderneming of aan mijn schrijfwerk besteden.

5. Creativiteit komt uit de benen

Zet je creativiteit in beweging. Letterlijk. Als je wandelt, werken je hersenen beter. Er is een reden waarom de Griekse filosofen met hun studenten wandelden. En waarom Jezus met zijn discipelen ronddoolde. En waarom veel auteurs op pad zijn in de natuur.

Wandelen maakt je creatief. Er zijn verschillende houdingen getest: zitten, lopen op een loopband, zitten in de natuur, wandelen in de natuur. Dat laatste gaf het beste resultaat: wandelen in de natuur. De grote copywriter Joseph Sugarman noemt dit proces incubatie: Je broedt iets uit.

Voor mij werkt het perfect. Dat is, toen mijn hond nog leefde. Toen liep ik elke dag tussen de middag een half uur tot een uur. Mijn geest raakte opgeruimd, mijn stress werd minder en mijn ideeën kwamen los. Uiteraard neem ik nooit mijn telefoon mee. Slechts ik, de natuur en mijn bewegingsapparaat. En mijn hond natuurlijk.

6. 80% is voor de prullenbak

Hoe kom je tot goede ideeën? Heel eenvoudig: door veel slechte ideeën te produceren. Zo nu en dan komt er een goed idee voorbij. Het is een grote misvatting dat creatieve mensen alleen goede ideeën hebben.

De komiek Seinfeld heeft een simpele regel: Schrijf elke dag een grap. Hij schrijft 365 grappen per jaar. Als slechts 20 procent goed is, dan zijn dat 73 goede grappen per jaar.

Kwaliteit komt van kwantiteit. Schrijf zoveel mogelijk. Produceer zoveel mogelijk ideeën, hoe slecht ze ook zijn. Op een gegeven moment zullen er een paar goede komen.

Ik schrijf ALLE ideeën op. Hoe klein of vergezocht ook. Ik weet meestal niet of ik ze zal gebruiken. Ik weet wel dat hoe groter mijn ideeënbak is, hoe groter de kans dat ik er een creatief idee uit ga vissen.

7. De geheime staat van creatieve mensen

Bovenal kunnen creatieve mensen “verdwijnen”. Ik bedoel niet fysiek. Ze kunnen volledig in hun wereld “verdwijnen”. Ze gaan compleet op in hun zaak. Zoals suiker in thee, of cocaïne in meel. Ze merken niet hoe hun tijd verstrijkt.

Deze toestand noemen we “flow”.

Deze staat is het geheime wapen van uiterst creatieve mensen die het ene meesterwerk na het andere produceren. Edison sliep soms 60 uur niet. Kun je je dat voorstellen?

Ik gebruik deze methode als volgt: Ik zet de muziek op die ik nodig heb en ga los. Mijn omgeving is onzichtbaar en onhoorbaar, ik ben alleen met mijn gedachten. In deze staat schrijf ik sneller dan Stephen King.

De term “flow” is bedacht door de Amerikaans/Hongaarse psycholoog Mihalyi Csikszentmihalyi. Hij analyseerde 90 creatieve mensen en kwam tot de conclusie dat ze allemaal één ding gemeen hadden: flow.

Jouw beurt. Wat ga je doen voor je creativiteit?

Ik gebruik deze methoden dagelijks. Ze kwamen niet van de ene op de andere dag. Ik heb ze ontwikkeld.

Mijn advies aan jou: Kies een methode en integreer hem in je dagelijks leven. Begin gewoon met één. Als het eenmaal een permanent onderdeel van je leven is, voeg je er een toe. Dit is hoe je jezelf verandert in een idee-spuwend monster dat zelfs Terminator Schwarzenegger niet kan stoppen. En nu we A.I. hebben, ben je onverslaanbaar. Als je weet hoe je het model moet aansturen.

Laatste update 10 April 2024 door Edwin

7 methoden die je creativiteit gegarandeerd verhogen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *