Was 2020 het jaar waarin je aan je boek zou werken als nooit tevoren? Nu is het jaar half om en je hebt nog niets gedaan. Je hebt zo lang gewacht met beginnen dat je er niet meer op vertrouwd dat je zult beginnen. Laat staan eindigen. Je bent een notoire uitsteller.

Het is ontmoedigend om vast te zitten en te beseffen dat je je boek misschien nooit afschrijft. Je moet over de drempel om auteur te worden. Zou je geloven dat ik ook worstel met uitstelgedrag?

Echt waar.

Dus hoe kan het dat ik al die honderden pagina’s, blogs, websites en verhalen heb kunnen schrijven? Ik heb geleerd hoe ik uitstelgedrag kan beheersen. Wryter kan jou daarbij ook helpen.

Het geheim van het tackelen van uitstelgedrag

Eerlijk gezegd? Ik plan het. Je leest het goed.

Stop met piekeren, lig er niet van wakker, laat het niet meer aan je knagen. Probeer uitstelgedrag niet te verslaan of te vermijden. Dat maakt het alleen maar erger. Verwacht het, plan het en plan het in en weet dat terwijl je uitstelt, je onderbewustzijn aan je boek werkt.

De heilige deadline is belangrijk voor de notoire uitsteller

Stel jezelf eerst een deadline. Bepaal daarna een realistisch aantal woorden dat je elke dag moet schrijven om je deadline te halen. Dat kan betekenen dat je slechts één pagina per dag schrijft en dat is prima. Onthoud alleen dat je deadline heilig is. Dat is de sleutel.

Ik kan hier en daar een paar dagen schrijven missen. Dat betekent dat het aantal woorden dat ik op andere dagen moet schrijven, verdubbelt of verdrievoudigt om mijn heilige deadline te behouden.

Ik zal uitstellen, dat is een feit. Maar ik ga me er niet druk over maken, omdat ik het heb gepland en weet dat mijn onderbewustzijn werkt. Ik vertik het echter om mijn heilige deadline te missen.

Dat is het voorbehoud: verzeil niet in de omstandigheid dat je meer woorden per dag moet schrijven dan je aankunt.

Zo tackle je notoir uitstelgedrag.

Ik heb geen tijd om mijn boek te schrijven

Feit is dat we allemaal tijd vrijmaken voor wat we echt willen doen.

 • Je mist je favoriete tv-programma’s en films niet.
 • Je gaat uit met je vrienden.
 • Je haalt dat concert of feest.
 • Maar als het erop aankomt om achter het toetsenbord te zitten en je echte droom te verwezenlijken, zeg je: “Ik heb geen tijd.”

De waarheid is dat als je dit boek niet schrijft, je gaat leven met iets dat veel meer pijn gaat doen dan het missen van een tv-show of een feestje: de komende jaren ga je je afvragen hoe je leven eruit had kunnen zien als je je boek had geschreven.

Dus waarom zou je er niet alles aan doen om die toekomst te veranderen? Wryter helpt je op je reis van schrijver naar auteur, zodat je het leven kunt leiden dat je wilt leven.

De 7 stappen om als notoire uitsteller een productievere schrijver te worden

Je zult geen tijd vinden om te schrijven. Je moet tijd maken. Dat betekent dat je dingen uit je schema moet schrappen. Goede dingen zullen plaats moeten maken voor betere dingen.

 1. Maak ruimte in je planning voor minimaal 3 uur niet-onderhandelbare schrijftijd per week.
 2. Verschijn zonder mankeren achter je toetsenbord.
 3. Plan uitstelgedrag in.
 4. Ontspan en slaap goed, wetende dat je onderbewustzijn aan je roman werkt, zelfs als je een notoire uitsteller bent.
 5. Pas zo nodig je aantal woorden per dag aan en laat het aantal nooit je maximale capaciteit overschrijden.
 6. Houd je deadline heilig.
 7. Begin wanneer het echt moet en geniet van wat je onderbewustzijn onthult.

Laatste update 9 mei 2022 door Edwin

7 Stappen om van notoire uitsteller een productievere schrijver te worden
Getagd op:                                                                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *