Was 2021 niet het jaar waarin je aan je manuscript zou werken als nooit tevoren? Het jaar is half om en de kans is groot dat je weinig hebt geschreven. Je hebt gewacht en gewacht en gewacht en nu twijfel je of je ooit gaat beginnen. Laat staan eindigen. Ben jij een notoire uitsteller?

Het is irritant en demotiverend om vast te zitten. Langzaam kom je tot het besef dat je je manuscript misschien nooit omzet in een boek. Je moet over een drempel om de stap van schrijver naar auteur te zetten.

Hey, zal ik je wat vertellen? Zou je geloven dat ik ook worstel met uitstelgedrag? Echt waar.

Dus hoe kan het dat ik al die honderden pagina’s, blogs, websites en verhalen heb geschreven? Ik heb geleerd hoe ik uitstelgedrag kan beheersen.

Het geheim van het tackelen van uitstelgedrag

Mijn geheim? Ik plan het. Je leest het goed.

Stop met piekeren, zorg dat je goed slaapt, laat uitstelgedrag niet meer aan je knagen. Probeer het niet te verslaan of te vermijden. Dat maakt het alleen maar erger. Verwacht het, plan het en plan het in. Weet dat terwijl jij uitstelt, je onderbewustzijn aan je manuscript of verhaal werkt.

De heilige deadline

Begin met een deadline. Stel jezelf eerst een deadline. Bepaal daarna een realistisch aantal woorden dat je elke dag, of elke keer, moet schrijven om je deadline te halen. Dat kan betekenen dat je slechts één pagina per dag schrijft en dat is prima. Onthoud alleen dat je deadline heilig is. De heilige deadline is de sleutel.

Ik kan hier en daar een paar dagen schrijven missen. Dat betekent dat het aantal woorden dat ik op andere dagen moet schrijven, verdubbelt of verdrievoudigt om mijn heilige deadline in het oog te houden.

Ik ga uitstellen, dat is een feit. Maar ik ga me er niet druk over maken. Waarom niet? Ik heb het gepland en ik weet dat mijn onderbewustzijn werkt. Ik weet dat ik het vertik om mijn heilige deadline te missen.

Dat is het voorbehoud: Laveer om de omstandigheid heen dat je meer woorden per dag moet schrijven dan je aankunt. Zo tackle je notoir uitstelgedrag.

Ik heb als notoire uitsteller geen tijd om mijn boek te schrijven

Feit is dat we allemaal tijd vrijmaken voor wat we echt willen doen.

 • Je mist geen aflevering van je favoriete tv-programma’s en films.
 • Jullie gaan stappen.
 • Je haalt dat concert of feest.
 • Maar als het erop aankomt om achter het toetsenbord te zitten en je echte droom te verwezenlijken, zeg je: “Ik heb geen tijd.”

De waarheid is dat als je dit manuscript niet omzet in een boek, je gaat leven met iets dat veel meer pijn gaat doen dan het missen van een tv-show of een feestje. Je gaat je de komende jaren afvragen hoe je leven eruit had kunnen zien als je een boek had geschreven.

Dus waarom zou je er niet alles aan doen om die toekomst te veranderen? Wryter helpt je op je reis van schrijver naar auteur, zodat je het leven kunt gaan leven dat je wilt leven. Voor jouw gemak hieronder onze schrijftips op een rij.

De 7 stappen om als notoire uitsteller een productievere schrijver te worden

Je zult geen tijd vinden om te schrijven. Je moet tijd maken. Dat betekent dat je dingen uit je schema moet schrappen. Goede dingen zullen plaats moeten maken voor betere dingen.

 1. Maak ruimte in je planning voor minimaal 3 uur niet-onderhandelbare schrijftijd per week.
 2. Verschijn zonder mankeren achter je toetsenbord.
 3. Plan uitstelgedrag in.
 4. Ontspan en slaap goed, wetende dat je onderbewustzijn aan je manuscript werkt, zelfs als je een notoire uitsteller bent.
 5. Pas zo nodig je aantal woorden per dag aan en laat dat nooit je maximale capaciteit overschrijden.
 6. Houd je deadline heilig.
 7. Begin wanneer het echt moet en geniet van wat je onderbewustzijn onthult.

Succes en voor meer hulp kun je natuurlijk lid worden.

Laatste update 18 March 2022 door Edwin

7 Stappen om van notoire uitsteller een productieve schrijver te worden
Tagged on:                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *