In een perfecte wereld zouden deadlines niets zijn. Je hebt onbeperkt de tijd om alles te voltooien wat je nodig hebt om te schrijven. Denk aan essays, rapporten, leesreacties en zelfs het soort schrijven dat je voor de lol doet, zoals blogposts en korte verhalen.

We leven jammer genoeg niet in een perfecte wereld. We leven wel in een wereld waarin je sneller schrijven kunt. Sneller schrijven is een vaardigheid die duizenden schrijvers heeft geholpen. Zeker schrijvers met tijdgevoelige opdrachten, zoals interviewers en journalisten, om zonder te zweten deadlines te halen.

Hier zijn 7 tips voor schrijvers met een deadline of die hun boek sneller af willen hebben.

1 Sneller schrijven door je schrijfproces te stroomlijnen

Je bent ongetwijfeld bekend met het schrijfproces. Het zijn de stappen die zowat elk stuk doorloopt om zich te ontwikkelen van idee tot gepubliceerd. Je moet brainstormen, schetsen, schrijven, redigeren en proeflezen. Maar… dat is een langzaam proces. Als je weinig tijd hebt, heb je gewoon niet de luxe om je door dit schrijfproces te werken.

In een mum van tijd kun je dit proces stroomlijnen. Een manier om je schrijfproces te stroomlijnen, is door stap één en twee te combineren: schets je werk terwijl je brainstormt. Dit kan een minder coherent overzicht betekenen, maar dat is prima. Je strijkt het glad als je schrijft.

Met je overzicht op de pagina ga je direct schrijven. Tijdens de schrijffase is het de bedoeling om woorden op te schrijven. Maak je geen zorgen over irrelevante, overbodige of ongemakkelijke woorden in je tekst. Dit los je op tijdens de redactie.

Over redactie gesproken, een belangrijke stap in het schrijfproces is je werk met frisse blik bewerken. In het ideale geval wacht je ongeveer een dag na het schrijven om je werk te redigeren, zodat je fouten gemakkelijker opspoort. Maar als de tijd dringt, moet je meteen beginnen met redigeren.

2 Sneller schrijven door sneller te typen

Letterlijk sneller schrijven helpt natuurlijk een hele hoop. Als je blind kunt typen en 100 woorden per minuut kunt schrijven, gaat het hard. Daarnaast denk je vaak sneller dan je kunt schrijven of typen, waardoor je eigenlijk altijd achter loopt. Hoe vaak ben je niet vergeten wat je wilde schrijven, zodra je vingers zo ver waren om die geweldige zin op papier te zetten?

Dat is jammer. Hoe sneller je kunt typen, hoe makkelijker je je brein kunt bijbenen.

Ben je benieuwd hoe snel je typt? Doe een gratis typetest: binnen 1 minuut probeer je zo veel mogelijk woorden te typen, met zo min mogelijk fouten. Probeer de Typetuin, of Ticken, dan krijg je een idee van je niveau.

3 Schrijf op wat je in gedachten hebt

Je hebt misschien geen idee hoe je je boek moet beginnen, maar je weet precies hoe het moet eindigen. Schrijf direct je cruciale paragrafen.

Je hoeft je verhaal niet op volgorde te schrijven. Sneller schrijven betekent ook schrijven in de volgorde waarin je het gemakkelijkst begint en het momentum vasthoudt. Vaak betekent dit dat je naar de onderdelen springt die je al in je hoofd hebt uitgewerkt.

Door de scènes te schrijven waarvan je al weet dat je ze wilt schrijven, bereik je twee dingen:

  1. Er komt tekst op de pagina: voor jou kan het zien van tekst op de pagina motiverend zijn. Het is gemakkelijker om te blijven schrijven als je een basis hebt om op voort te bouwen.
  2. Het kan je helpen te bepalen wat je wilt schrijven in secties die je nog niet hebt geschreven. Als je worstelt met een eerste hoofdstuk, kan het schrijven van andere hoofdstukken je de formulering opleveren die je nodig hebt.

4 Gebruik je stem

Het maakt niet uit hoe snel je kunt typen (en hoe langzaam je probeert te praten), je praat waarschijnlijk sneller dan je typt. Microsoft Word heeft een functie voor gebruik van je stem, maar ook online zijn gratis tools te vinden. Het is even wennen, want je moet de leestekens letterlijk dicteren. Toch kun je sneller praten dan typen, dus probeer het om uit te vinden of het voor je werkt.

Je zult opvulwoorden, ongemakkelijke zinnen en schokkende overgangen tussen zinnen en alinea’s vinden. Het goede nieuws is dat de tekst al op de pagina staat. Je hoeft hem alleen maar te redigeren. Zo ga je sneller schrijven door juist niet te schrijven maar te praten.

5 Verbeter je schrijfproces

Deze snelheid verbeteraar komt met ervaring. Als je meerdere schrijfprojecten achter de rug hebt, weet je wat voor jou werkt en wat niet. Probeer vooral uit: werkt het voor jou om je verhaal van tevoren uit te denken (planner), of ontdek je liever organisch waar het verhaal heen gaat (pants-er)?

Maar ook: wat zijn goede momenten om te schrijven, hoeveel woorden moet je per dag typen en hoe brainstorm je het beste? Hier zijn geen gouden regels voor, daar moet je zelf achter komen. Maar als je dit eenmaal weet, dan kom je veel sneller bij het eindresultaat!

6 Zet ‘TK’ neer als je het effe niet weet

‘TK’ was vroeger een strategie van Engelstalige journalisten, twee letters die ze gebruikten als ze moeite hadden de juiste woorden te vinden, of een quote misten.

Het staat voor ‘to come’. Ze kozen voor een K in plaats van een C omdat er in de Engelse taal weinig combinaties te vinden zijn met de letters TK. Zo was het makkelijk terug te vinden. Pas dit toe in je boek op een plek waarvan je weet dat je nog iets wilt of moet schrijven, wat nu gewoonweg niet lukt.

Om je TK visueel duidelijk te maken, kun je hem markeren, of de tekst een felle kleur geven. Het doel hier is om te voorkomen dat je je schrijfstroom onderbreekt en gaat nadenken.

7 Sneller schrijven door te sprinten

Schrijven is een marathon, geen sprint, toch? Misschien in de perfecte wereld die ik in de introparagraaf beschreef.

Maar als je sneller schrijven moet, moet je sprinten. Gebruik timers om je schrijfsprints in te stellen. Bijvoorbeeld met een timer op je telefoon, of met een ouderwetse opwindkookwekker. Deel je tijd in korte stukjes in en het wordt makkelijker om gefocust te blijven.

Zie jezelf als een sprinter die op volle snelheid naar de finish schiet terwijl je zoveel mogelijk woorden schrijft binnen de tijd die je jezelf hebt toegewezen. Voor veel schrijvers is sprinten het gemakkelijkst als er een stimulans is om de finish te bereiken. Beloon jezelf voor het bereiken van je doelen en wees streng voor jezelf! Geen beloningen tenzij, en totdat, je je doel bereikt.

Schrijf efficiënter zonder in te boeten aan kwaliteit

Als je snel schrijft, in plaats van voorzichtig, zal je schrijven onvermijdelijk typefouten en andere fouten bevatten. Laat dat je er niet van weerhouden van sneller schrijven. Nadat je je eerste versie klaar hebt, kun je het doornemen om fouten, onhandige fraseringen en toonverschillen te verbeteren.

Bron: grammarly

Laatste update 10 November 2022 door Edwin

7 Tips voor sneller schrijven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *