Als je broodkruimels strooit en je wordt daar een beetje goed in, gaat het je lukken lezers je verhaal in te trekken. Het idee achter het broodkruimelpad is eenvoudig en krachtig. Het gaat ervan uit dat de lezer die je eerste broodkruimel lekker vindt ook de volgende gaat proeven.

Als de lezer je eerste zin leuk vindt zal hij waarschijnlijk ook de eerste alinea lezen. En als ze de eerste alinea leuk vinden, is de kans groot dat ze doorgaan tot het einde van de eerste pagina. Als ze nog steeds overtuigd zijn, lezen ze verder tot het einde van de scène, dan het eerste hoofdstuk, enzovoort.

Schrijf daarom een reeks broodkruimels die je lezer tot in de diepten van je verhaal brengen, totdat ze geen andere keus hebben dan het pad tot het einde te volgen. Schrijf met M&M’s of drop in gedachten: als je eenmaal begint te eten moet de zak leeg. Kijk naar alle aspecten van je opening en probeer te bepalen of er voldoende in zit om lezers te verleiden door te lezen.

Oefening

De beste manier om te leren wat een opening geweldig maakt is door de meesters te bestuderen. Vind minimaal drie van je favoriete boeken in het genre waarin je schrijft of wilt schrijven. Of pak je favoriete verhaal. Bestudeer de eerste hoofdstukken en stel jezelf vragen over het hoe en waarom van die hoofdstukken.

Wij hebben de eerste vragen al voor je bedacht. Volg daarvoor de schrijfmodules “De Perfecte Opening” en “Schrijfinstinct”. Deel andere vragen en tips die je bedenkt in de Wryter. Aan de hand van de eerste twee modules ga ook jij de perfecte opening schrijven voor jouw verhaal of boek. Je kunt ook de complete Masterclass volgen.

Aanmelden Wryter

Laatste update 1 November 2021 door Edwin

Broodkruimels
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *