Byron Lane was de persoonlijke assistent van Carrie Fisher (prinses Leia uit Star Wars en een voormalig liefje van Jake Blues in The Blues Brothers). Hij heeft een boek geschreven over zijn leven als persoonlijke assistent van Carrie Fisher.

Over Carrie Fisher

‘Werken bij Carrie Fisher heeft mijn leven op zoveel manieren gered. Ik zat in een fuik toen ik de baan kreeg en haar energie en levenslust tilde me op. Ze leerde me zoveel over vriendschap en familie en schrijven en leven. We hadden zoveel plezier en zoveel avonturen. Toen ze stierf, wilde ik de geest van onze tijd samen vastleggen. Ze zei altijd: “Neem je gebroken hart en maak kunst.” En dat is wat ik deed. Ik denk dat ze trots op me zou zijn.

Ik volg nu chemo voor zaadbalkanker (ik doe het geweldig, blijf in een goed humeur met een goede prognose), dus ik heb veel tijd. Ik heb enkele van mijn favoriete films opnieuw bekeken, zoals Big Business met Bette Midler en Housesitter met Goldie Hawn. Ik heb een aantal leuke actiefilms als Edge of Tomorrow en Skyfall opnieuw gezien. Ik ben dol op een klassieke Carrie Fisher, zoals Postcards from the Edge (geniaal!).’

Over schrijfblokkade

‘Ik heb gemerkt dat mijn schrijversblok meestal komt omdat mijn schets niet grondig genoeg is. Of ik ben gewoon opgebrand en heb een pauze nodig. Ik hou van wandelen of rijden. Het helpt ook om met een vriend te chatten en soms helpt het om erover te praten. Ik wend me soms tot boeken over schrijven om enkele ideeën te inspireren. Andere keren dwing ik mezelf om achter de computer te zitten en mezelf toestemming te geven om iets vreselijks te schrijven. Ik schrijf tenminste en soms leidt het ergens toe. En, eerlijk gezegd, soms kost het gewoon tijd om erachter te komen wat er daarna in je verhaal komt.

Ik heb ergens gehoord (ik wou dat ik me kon herinneren waar) dat schrijvers altijd schrijven, zelfs als ze niet achter een computer zitten. Naar de supermarkt gaan en eigenzinnige personages in de rij voor je opmerken, kan als schrijven tellen als je dat materiaal gebruikt. Een ruzie maken met je geliefde over wat je voor het avondeten wilt eten, kan als schrijven gelden als je het materiaal gebruikt. Ik probeer niet te hard voor mezelf te zijn.’

Over schrijfadvies

‘Het meest recente advies dat mijn proces heeft geholpen, is de vraag of je verhaal aftelt (of opbouwt) naar iets specifieks. Of de inzet duidelijk en hoog genoeg is. Met deze dingen op hun plaats, is het gemakkelijker om te schieten.

Byron Lane, de persoonlijk assistent van Carrie Fisher
Tagged on:                                                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *