De Hans Christian Andersen-prijs voor de literatuur voor kinderen en jongeren is bekend. Hij gaat dit jaar naar de Amerikaanse Jacqueline Woodson en de Zwitserse Albertine Zullo. Dat heeft de jury van het College voor Jonge Boeken (IBBY) maandag bekend gemaakt.

Om de twee jaar reikt IBBY de Hans Christian Andersen-prijs uit aan een auteur en een illustrator. Hun werk moet een duurzame bijdrage leveren aan de literatuur voor kinderen en de jeugd.

Lyrische taal en krachtige karakters zijn het kenmerk van de boeken van Woodson (Brown Girl Dreaming). Ze brengen een blijvend gevoel van hoop over. De dialogen zijn puntig geschreven. De verhalen zijn rauw en fris. De 57-jarige schrijfster ontving in 2018 al de Astrid Lindgren Herdenkingsprijs ter waarde van 520.000 euro.

Als illustrator maakt Albertine Zullo boeken die je gevarieerd kunt interpreteren. De illustraties tekent ze met de grootste precisie. Ze zijn zeer levendig en vol humor. Albertine Zullo heeft al vele internationale prijzen gewonnen met haar illustraties. Ze geeft les aan de kunstacademie in Genève. Daar woont ze met haar man, de schrijver Germano Zullo. Het nieuwe gezamenlijke werk, Roberto & Gélatine, verschijnt in 2021.

De Hans Christian Andersen-prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Het is een erg belangrijke internationale prijs in deze categorie in de literatuur.

Aanmelden Wryter

Laatste update 11 May 2021 door Edwin

De Hans Christian Andersen-prijs gaat naar de Zwitserse illustrator Albertine Zullo en de Amerikaanse auteur Jacqueline Woodson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *