Persoonlijk ben ik dol op dialogen schrijven. Een van de sterkste is, naar mijn mening, het gesprek tussen Bond (Daniel Craig) en Vesper Lynd (Eva Green) in een hogesnelheidstrein in Montenegro in de film “Casino Royale”. Vesper opent het gesprek met Bond, aan wie ze op voorhand een hekel heeft, met “I’m the money”, waarop Bond snedig antwoordt, na een uitgebreide studie van haar figuur: “Every penny of it”.

Hierop volgt een steekspel met woorden waaruit je kunt opmaken dat de tijd dat alle vrouwen in katzwijm vallen zodra Bond in de buurt is, definitief voorbij is.

Voor schrijvers is Vespers opening een prachtig voorbeeld van subtekst: ze bedoelt iets anders dan ze zegt. Hetzelfde geldt voor Bonds reactie. Als je goed bent in dialogen schrijven, kun je eindeloos doorvertellen zonder dat je de lezer verveelt.

Met impliciete betekenissen, addertjes onder het gras, krachtsverhoudingen, reuk en smaak, of relatieverhoudingen, tussen mensen tot uitdrukking brengen in dialoog, geef je personages stem en karakter. Het geeft je ook de mogelijkheid veel meer te vertonen dan te vertellen.

Dialoog is een van de belangrijkste gereedschappen van de schrijver. Zeker ook omdat mensen zelden zeggen wat ze precies willen. Als je dat tot uitdrukking kunt brengen en je dialogen je plot, personages en / of thema ondersteunen, dan ben je goed op weg als schrijver.

Dat geldt ook als je stem en karakter wilt bepalen voor je personages. Ze hebben niet allemaal een of ander raar accent nodig of zo. Het gaat erom dat jij ervoor zorgt dat hun manier van praten bij ze past en dat je zo hun karakter weerspiegelt.

Dialoog is suggestief, impliceert achtergrondverhalen, versterkt, of verzwakt juist. Een goede dialoog dient één doel, een geweldige dialoog dient vele.

Oefening in dialogen schrijven

Schrijf, of zoek, de mooiste dialoog. Zelf schrijven is het leukste natuurlijk. Post hem in de community en geef aan waarom je deze dialoog geschreven hebt zoals je hem geschreven hebt. Of als je een bestaande dialoog gebruikt, geef aan waarom dit volgens jou de allerbeste dialoog is die ooit is geschreven.

Plaats jouw dialoog in de community, of deel de mooiste uitleg over een dialoog ter lering ende vermaak. Wil je meer weten over dialogen? Volg dan in de verschillende modules in Wryter de training in dialogen schrijven.

Aanmelden Wryter

Laatste update 17 February 2022 door Edwin

De lol van dialogen schrijven
Tagged on:                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *