In je eerste hoofdstuk richt je je op vier hoofddoelen. De manier waarop jij deze hoofddoelen verwerkt in het begin van je boek of verhaal zorgt ervoor dat de lezer je boekt koopt en leest.

Trek de aandacht

Veel auteurs houden hun lezers bij de les door hun aandacht te trekken met iets ongewoons of verrassends. Als je bij de lezer vragen in het hoofd kunt oproepen, begin je goed. De lezer gaat bedenken dat jij de schrijver bent die hem gaat verrassen.

Tegen het einde van de eerste pagina moet de lezer weten wanneer en waar het verhaal speelt. Anders haakt hij af. Twee subtielere aspecten van locatie zijn je toon en het genre waarin je schrijft.

Zorg dat de lezer om je personage(s) gaat geven

Zorg dat een lezer om een of meer van je personages gaat geven. Laat ze verliefd worden, of medelijden krijgen. Ze haten is ook een leuke.

Stel indringende vragen

Eigenlijk bedoel ik hiermee: zorg voor slapeloze nachten. Letterlijk en figuurlijk. Zorg dat de lezer vragen oproept in zijn hoofd zodat ze niet kunnen slapen tot ze een antwoord hebben. Schrijf zo dat ze tot diep in de nacht moeten blijven doorlezen van zichzelf.

En de laatste van de hoofddoelen: Zorg voor conflict

Conflicten zorgen voor aangrijpende verhalen en die zorgen ervoor dat lezers pagina’s omslaan. Als de lezer je verhaal kan wegleggen zonder spijt of nieuwsgierigheid, dan heb je nog werk te doen. Ze moeten op het puntje van hun stoel blijven zitten, volledig geconcentreerd op jouw verhaal.

Wil je meer weten over hoe je een perfecte opening schrijft? Je leert alles over deze doelen en de 2 die we niet benoemd hebben in de Wryter. Reacties, vragen en tips kun je daar ook kwijt.

Aanmelden Wryter

Laatste update 31 October 2021 door Edwin

De Hoofddoelen voor je Eerste Hoofdstuk
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *