Zo, op de dag voor kerst deel 2 van de dingen die je boek om zeep helpen en hoe je ze kunt vermijden. Ben je er klaar voor? Of lees je liever eerst deel 1?

4. Wees arrogant en uitdagend om je boek om zeep te helpen

Hier is een onfeilbare manier om niet alleen een roman te schrijven die niet de moeite waard is om te lezen, maar ook om je schrijfcarrière in de kiem te smoren. Wees er zeker van dat arrogant en uitdagend zijn je twee favoriete wapens zijn om je weg naar publicatie te saboteren.

Als je manuscript wordt afgewezen, beschouw het dan als een persoonlijke belediging. Beschouw redacteuren en agenten als vervelende wezens die graag nee zeggen, die achter hun computer zitten te lachen terwijl ze hun favoriete ding afvuren: de onpersoonlijke afwijzingsmail. Zet dit op al je socials en wijs dergelijke kortzichtigheid publiekelijk af. Bij naam.

Zo moet het niet

Zij die doorbreken en gepubliceerd auteur worden, hebben het gekke idee dat ze kunnen herstellen en zelfs leren van afwijzing en gebruiken dit als motivatie om beter te schrijven. Ze herinneren zich dwaas de vermaning van schrijver Ron Goulart: “Ga er nooit vanuit dat een afwijzing van je werk ook een afwijzing van jou als persoon is. Tenzij het gepaard gaat met een klap op je neus.”

Ja, ze erkennen dat afwijzing pijn doet. Maar ze geloven dat het deel uitmaakt van het proces. Schrijvers zoals deze doen het volgende:

  • Uithuilen en schrijven. Ze laten de afwijzing ongeveer een half uur pijn doen en gaan dan terug naar het toetsenbord.
  • Leren van de kritiek. Ze nemen de brief en hun manuscript door en proberen elke les uit de afwijzing te halen. Ze begrijpen dat mensen in de uitgeefbranche heel graag nieuwe auteurs willen vinden.

Dit zijn natuurlijk vreselijke tips om wel of geen boek te schrijven!

5. Alleen voor de markt schrijven

Laten we het nu hebben over een van de grootste sleutels voor het schrijven van een kansloos boek. Begin met het najagen van de markt. Bestudeer de bestsellerlijsten en probeer een trend te identificeren en erop mee te liften.

Er is een gezegde in uitgeefland dat het te laat is om mee te liften zodra je een trend ziet. Tegen de tijd dat je klaar bent met het schrijven van iets waarvan je denkt dat het populair zal zijn omdat het nu populair is, ligt dat schip verankerd in de haven.

Zo moet het niet

Negeer dat gezegde, anders ontwikkel je misschien iets waar agenten en redacteuren naar op zoek zijn: een frisse stem. Dergelijke schrijvers zijn marktbewust. Ze weten dat uitgevers in deze branche zitten om geld te verdienen. Rendement op hun investering in een nieuwe schrijver te maken.

Ze slagen er steeds in om iets nieuws op tafel te brengen, namelijk hun eigen liefde en passie gefilterd door een ambacht dat lezers in staat stelt hun visie te waarderen. Ja, visie. Elk genre heeft het nodig.

Schrijvers met frisse stemmen:

  • Ontdekken alle facetten van een verhaal. Ze concentreren zich op het voelen van het verhaal en het schrijven ervan.
  • Lezen een grote verscheidenheid aan materiaal. Deze schrijvers lezen buiten hun genre, ook poëzie! Niet om erachter te komen wat hot is, maar om hun stilistische bereik uit te breiden.

Maar pas op dat als je je stem vindt, je niet alsnog je boek gaat schrijven.

6. Ga zo kort mogelijk door de bocht om je boek om zeep te helpen

Met de hausse in e-books en het gemak waarmee alles kan worden ‘gepubliceerd’, hebben wannabe schrijvers een nieuwe manier gevonden om geen boek te schrijven dat misschien de moeite waard is om te lezen. Het is door de gedachte dat wat ze ook schrijven de moeite waard is om als een in eigen beheer uitgegeven e-book uit te brengen stevig te omarmen. En ze zullen het doen ook, wat er ook gebeurt!

Dit verlicht veel van de druk om te proberen te groeien als schrijver. Je kunt dit combineren met de jezelf-een-schouderklopje-geven houding.

Zo moet het niet

Natuurlijk blijven andere schrijvers, degenen die een sterke basis leggen in de niet-traditionele wereld van digitaal en onafhankelijk publiceren, dwaas doorgaan met het vinden van trefzekere manieren om hun werk te onderzoeken:

  • Ze gebruiken testlezers. Ze vertrouwen zichzelf niet op alle manieren. Ze weten dat ze objectieve lezers nodig hebben, dus cultiveren ze mensen die ze vertrouwen om hen specifiek te vertellen wat niet werkt. Dan zullen ze een manier bedenken om het te repareren.
  • Ze huren een goede freelance editor in. Ze weten dat het grote voordeel van een traditionele uitgever professionele bewerking is. Het is dus de moeite waard om een gerenommeerde freelance redacteur te vinden om hun werk mee te bespreken. Let op het woord gerenommeerd. Er zijn minder goede dienstverleners die graag je geld aannemen in ruil voor zeer weinig kwaliteit (Als je probeert een boek te schrijven die niet uit te geven valt, zou je ze waarschijnlijk moeten gebruiken!)

7. Kap ermee om je boek om zeep te helpen

Als al het andere lukt en je nog steeds van plan bent je boek niet af te schrijven, heb ik een onfeilbaar medicijn voor je: stop met schrijven.

Vergeet de voorbeelden van degenen die volhardden en uiteindelijk een agent vonden of gepubliceerd werden. Net als Jeroen Windmeijer. Hij schreef een boek, deed onderzoek naar uitgevers en werd door 30 afgewezen. Nu geeft Harper Collins Nederland zijn boeken uit.

Zo moet het niet

Gepubliceerde auteurs zullen je vertellen dat het allemaal om doorzettingsvermogen gaat. Dit is het enige kenmerk dat alle succesvolle schrijvers delen. Ze zullen je vertellen dat je zolang je een computer en een toetsenbord hebt, of pen en papier, je kunt schrijven. En zolang je schrijft, heb je een kans om gepubliceerd te worden.

Auteur David Eddings zei: “Blijf werken. Blijf proberen. Blijf geloven. Je haalt het misschien nog steeds niet, maar je hebt tenminste je best gedaan. Als je geen eeltplekken op je ziel hebt, is schrijven niets voor jou. Leer dan maar te breien.”

Met verschillende bestverkochte series op zijn naam, was hij beslist erg slecht in het niet schrijven van boeken.

…Wacht. Wat zeg je nu? Wil je echt zelf een boek schrijven? Nou, ik ben niet van de SchrijfPolitie. De keuze is aan jou.

Aanmelden Wryter

Laatste update 10 May 2021 door Edwin

Deel 2 van de dingen die je boek om zeep helpen (en hoe je ze kunt vermijden)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *