Er zijn maar weinig schrijvers die direct vanaf de start bestsellerschrijvers zijn. Zelfs de immens succesvolle Stephen King vertelt in zijn boek “Over leven en schrijven” over zijn jaren van fulltime werken, terwijl hij elk vrij moment dat hij had schreef. Over ingestuurde en afgewezen inzendingen, tot het hem eindelijk lukte met zijn debuut “Carrie”. We gaan het hebben over beter schrijven.

Redactie op verhaal

Bestsellerauteur Brandon Sanderson geeft openlijk toe dat zijn eerste boeken verschrikkelijk waren.

De les is dat zelfs de beste schrijvers hebben moeten leren hoe ze beter schrijven konden, dus dat moeten wij zeker ook. Zeker als we boeken willen schrijven die lezers geweldig vinden, misschien zelfs de bestsellerlijst halen winst maken terwijl wij schrijven.

Maar hoe ga je precies beter schrijven? De berg advies is zo hoog als de Himalaya. De volgende tips zijn er slechts een paar om je op weg te helpen.

Volg ze op en je gaat fictie en verhalende non-fictie (waargebeurde verhalen geschreven in verhaal) beter schrijven. Je kunt je ook aanmelden voor onze Masterclass, of de basiscursus volgen.

Hoe ga je beter schrijven?

1. Schrijf elke dag

Als je momenteel niet aan een verhaal werkt, kun je in je dagboek schrijven of vrij associëren en schrijven. Maak van vrij schrijven een uitdaging door jezelf een tijdslimiet te stellen en er een schrijfsprint van te maken. Ga bijvoorbeeld 20 minuten zitten, schrijf op wat in je opkomt en stop niet totdat de bel gaat.

Hoe je het ook doet, maak elke dag tijd vrij om te schrijven, al is het maar een half uurtje. Zoals alles in het leven is weg naar meesterschap geplaveid met veel oefening.

2. Lees dagelijks, lees meerdere genres en lees met intentie

Lees in je genre om een beter begrip en gevoel voor dat genre te ontwikkelen – van de verhaalstructuur, de verwachte stijlfiguren en de verplichte scènes.

Maar stap ook uit je comfortzone. Lees de groten, schrijvers die je bewondert, zowel in de genre(s) waarin je schrijft als in de genres waarin je niet schrijft.

Lees voor je plezier, jazeker, maar lees ook met intentie. Blader niet zomaar door terwijl je leest. Zoek naar de manieren waarop je favoriete auteurs hun zinnen, hun alinea’s en hun dialoog structureren. Vergelijk het taalniveau, de complexiteit van zinnen en alinea’s en de woordkeuze in boeken die zijn gericht op kinderen, tieners, jong volwassenen en volwassenen.

Door met intentie te lezen, kun je dingen leren die je kunt overnemen – of dingen die je juist wilt vermijden – in je eigen schrijven en ga je beter schrijven.

3. Ken je genre

Begrijp het genre waarin je schrijft. Als je net begint met het schrijven van fictie of verhalende non-fictie, heb je misschien vragen over de verhaalstructuur, verplichte scènes voor je genre. Doe een basiscursus, begin met schrijven en als je op gang bent, volg onze masterclass.

Je kunt ook onze blogs volgen waar we veel informatie over schrijven in weggeven wat helpt bij beter schrijven. Bijvoorbeeld onze serie blogs over de Reis van de Held, een basisstructuur die voor bijna alle goede verhalen gebruikt wordt.

4. Voltooi je eerste versie voordat je intensief gaat herschrijven en accepteer dat het geen meesterwerk is

Ik zal niet zo ver gaan als sommige andere trainers en je vertellen dat je kunt verwachten dat je eerste versie onzin is. Het zal echter in de aanvankelijke, ruwe vorm zeker geen meesterwerk zijn.

Je eerste versie is waar je je ideeën op papier zet. Het is de informatiedump van je verhaal. De basis is er, maar voor de goede dingen moet je de diepte in om ze eruit te filteren. Verwacht te moeten schrappen, toevoegen en herschrijven.

5. Wees een genadeloze zelfredacteur

Schrap alle scènes die niets met de plot te maken hebben. Eventuele subplots moeten op een gegeven moment verbinding maken met de plot, anders schrijf je twee verschillende verhalen die je beter kunt scheiden. Zijn er twee karakters die hetzelfde doel dienen en die je kunt samenvoegen één?

Wees voorbereid op het om zeep helpen van personages waar je van houdt, of schrap je favoriete scènes. Maak je geen zorgen, je kunt ze altijd in een apart bestand opslaan voor het geval je een geschiktere plek vindt om ze te gebruiken, of een verhaal waar ze beter passen.

6. Sta open voor opbouwende kritiek

Onze verhalen – vooral onze ‘eerstgeborene’ – zijn speciaal voor ons en het kan moeilijk zijn om te accepteren dat er iets is dat moet worden verbeterd. Onthoud dat jij, je kritische meelezer (als je die hebt) en je redacteur allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben (of zouden moeten hebben): Je verhaal zo goed mogelijk maken om volledig gewaardeerd te worden door lezers en, hopelijk, toekomstige fans van je werk.

Bovendien, hoe beter je manuscript, hoe groter de kans dat je een uitgever vindt.

7. Huur de juiste redacteur in

Redacteuren hebben specialiteiten en voorkeuren. Zoek een redacteur die ervaring heeft met en interesse heeft in jouw genre. Ze moeten bereid zijn om met je samen te werken en je vragen te beantwoorden. Zorg ervoor dat je weet welk type redactie je nodig hebt en welke soorten redactie ze bieden.

Onthoud dat de goedkoopste redacteur niet per definitie de beste is, maar de duurste ook zeker niet. Neem rustig de tijd om hun kwalificaties en ervaring te bekijken en neem contact met ze op als je vragen hebt.

De juiste redacteur is degene die het beste bij je boek en je genre past en met wie je een comfortabele werkrelatie kunt hebben.

Waarom redactie op je verhaal je helpt op je reis vaan beter schrijven

Goede redacteuren geven je gedetailleerde, objectieve feedback op verhaalniveau. Ze zijn getraind in waar ze op moeten letten in een verhaal, inclusief de 38 verhaalelementen, je verhaallijn, karakterbogen en, bijvoorbeeld, plotontwikkeling.

Ga beter schrijven vanaf je eerste versie

Je eerste versie zal lelijk zijn. Ik zeg dat niet om wreed te zijn. Het is een feit en geldt voor alle schrijvers, mezelf inbegrepen.

Accepteer het.

Ik laat niemand – zelfs mijn dierbaren niet – mijn eerste concepten lezen. Waarom niet zul je denken?

Omdat het doel van een eerste concept is om je verhaal of je non-fictie ideeën op de pagina te krijgen. Ze zullen niet mooi zijn, maar je hebt iets om mee te werken. Dat is het enige dat telt.

Daarna word je een rigoureuze zelf redacteur. Dan zie je de magie van bewerken en herschrijven. Rigoureus herschrijven maakt je verhaal krachtiger en verhoogt je kansen bij uitgevers.

Leer meer hoe je een betere schrijver wordt in onze Masterclass of volg onze basistraining.

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

Ga in 8 minuten beter schrijven met deze 7 tips
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *