In interviews lees je vaak dat schrijvers zich opsluiten, afzondering nodig hebben. Het tochtige zolderkamertje. Het Kleine Huis op de prairie, of een werkkamertje in Nergenshuizen. Wat dat betreft ben ik een vreemde. Ik schrijf overal, als de koffie maar smaakt. Ik schrijf lekker met mensen om me heen. In afzondering mijn Magnum Opus schrijven is niet mijn ding. Het gaat erom dat je schrijft.

Ik schrijf verhalen. Verhalen die mensen raken. Dat vind ik belangrijk. Je vindt ze mooi of lelijk, het raakt een snaar, of juist een irritatie. Maar verhalen, of thrillers, of de bouquetreeks zijn hard nodig. Het maakt niet uit waar je schrijft, of je met potlood of toetsenbord schrijft, of je veel of weinig schrijftraining hebt gehad, of je een kluizenaar bent, of juist in de MacDonalds je beste werk schrijft.

Het gaat erom dat je schrijft! Dat je je ziel en zaligheid in je verhaal kwijt kunt. Of in je boek. Dat je dat zo goed mogelijk wilt doen. Dat je het allerbeste verhaal uit jezelf wilt halen dat in je zit.

Dat is het ‘Het Nieuwe Schrijven’. Je werkt in jouw tempo, schrijft jouw verhaal en traint je schrijfspier zelf. Het Nieuwe Schrijven past perfect bij de Nieuwe Wereld en het Nieuwe Werken. Lekker open, individueel en samen op afstand.

De allerbeste schrijftraining

De allerbeste schrijftraining bestaat natuurlijk niet. Jij bent de allerbeste schrijftrainer voor jezelf. Hoe meer je schrijft, hoe meer schrijftechnieken je kent, hoe beter je wordt als schrijver. Schrijven is net sport. Roger Federer had ook wat trainingsarbeid achter de rug voor hij de nummer 1 tennisser van de wereld werd. De beste schrijftraining is… schrijven.

Lees, Lees, Lees

Goede schrijvers lezen veel. Uit alles wat je leest, kun je inspiratie halen. Leer van de stijl van andere schrijvers. Leer van hun foutjes en vergeet perfectie. Natuurlijk zijn we allemaal op zoek naar de perfecte openingszin. Maar weet je, perfectie bestaat niet.

Accepteer dat gewoon. Het beste is de vijand van het goede. ‘Geschreven’ is beter dan ‘niet geschreven, want ik kreeg het niet perfect’.

Maak je schrijftechnieken eigen. Met de juiste schrijf- en redactietools in je arsenaal wordt schrijven een spel. Hoe makkelijker je schrijft, hoe leuker je het vindt. Zo zitten wij mensen in elkaar. We willen graag ergens keigoed in zijn. Dan gaan we het nog vaker doen en worden we er steeds beter in.

Goede voorbeelden? Wilbur Smith schrijft elke dag van 10 tot 16.00. Hij is bijna 90 jaar. Karin Slaughter sluit zich 14 uur per dag op in haar schrijfschuur.

Leesbaarheid, woordkeuze, thema en interpunctie zijn belangrijk natuurlijk. Hou in gedachten dat je van ‘regeltjes stampen’ geen betere schrijver. Op jouw manier naar jezelf en de wereld kijken, is veel belangrijker. Oefen en maak je zoveel mogelijk schrijftechnieken eigen. Oefen als het jou uitkomt. Hoe meer schrijftechnieken je beheerst, hoe makkelijker het schrijven wordt en hoe meer lol je erin hebt.

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

Het gaat erom dat je schrijft
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *