Elk verhaal heeft er eentje. Een reden voor je hoofdpersoon om in actie te komen. Wij noemen het een “Opruiend Incident”. Dit is het omslagpunt in je verhaal waarop je hoofdpersoon denkt: “tot hier en niet verder, hier trek ik de grens.” Het is opruiend omdat het je hoofdpersoon dwingt in actie te komen, of hij/zij dat nu wil of niet.

Zonder opruiend incident heb je geen verhaal. Het verandert de wereld waarin je verhaal speelt fundamenteel. De dynamiek wordt anders. Het geeft je als schrijver de kans een hele wereld naar z’n grootje te helpen en opnieuw op te bouwen. Het opruiend incident in je boek is verre van vastomlijnd. Denk er in elk geval over na tijdens de planning van je boek. Meestal zitten “ze” behoorlijk in het begin van je verhaal. Waar moet je anders ook over schrijven?

Tips voor een goed opruiend incident

In Wryter geven we je tips waar je aan kunt denken. Je genre en thema zijn in elk geval behoorlijk bepalend voor je incident(en). Een opruiend incident schopt levens in de war, zorgt voor paniek, rukt hoofdpersonen uit hun comfortzone en laat hoofdpersonen zien dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze zelf ook hadden gedacht.

De introductie van het probleem

Maar niet het probleem zelf. Het opruiend incident is de kogel die de president dood, de eeuwige liefde die al op de startbaan staat, het fluitje van Björn Kuipers waarmee de Champions League finale begint. Voor schrijvers is het de start van hun verhaallijnen en spanningsbogen. In ”Mr. Mercedes” is het een gek die met een Mercedes een rijtje mensen te lijf gaat. Denk ook even na wat de opruiende incidenten zijn in de Millennium trilogie en “De ontdekking van de hemel”.

De tips over het creëren van een opruiend incident lees je terug in de schrijftrainingen in de community. Uiteraard vinden we het leuk om van je te horen in het Forum. Zeker als je de antwoorden weet op de vraag over de Millennium trilogie en het meesterwerk van Mulisch. Hebben we iets gemist, of heb je vragen? Stel ze.

Laatste update 1 November 2021 door Edwin

Het Opruiend Incident
Tagged on:                                                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *