Met een geweldig idee, creatieve sappen, een dosis vastberadenheid (je moet je boek wel schrijven natuurlijk), professionele redactie en een stevig marketingplatform, kan je je werk over de hele wereld publiceren en verkopen. De juiste manier van uitgeven is cruciaal voor je succes. Ik wil het kort met je hebben over de verschillende soorten uitgevers en manieren van je boek publiceren. In de module “Zelf uitgeven of naar de Uitgever” leer je precies waar je op moet letten.

Traditioneel uitgeven kan de juiste manier van uitgeven zijn

De meeste bestsellers in de boekwinkels komen van traditionele uitgevers. Grote uitgeverijen betalen wel eens een voorschot op royalty’s. Kleinere meestal niet. Deze uitgevers zijn zeer selectief. Op deze manier je boek vermarkten is lastig. Tenzij je Kieft of Gijp heet, of de zus van Willem H. bent.

1. Karakter Uitgevers

Karakter uitgeven wordt ook wel “gesubsidieerd je boek publiceren” genoemd. Het is een manier van je boek uitgeven waarbij je de uitgever betaalt om van je manuscript een boek te maken.

Karakter uitgevers contracteren rechten op exclusieve basis. De diensten die ze aanbieden zijn beperkt. Deze manier van je boek uitgeven is winst maken door diensten aan jou als schrijver te verkopen. Dit kan je laatste redmiddel zijn voor je eigen boek publiceren.

2. Hybride uitgevers

Ook bij hybride uitgevers moet je betalen om je boek uit te geven. Maar ze zijn selectiever en voegen daadwerkelijk waarde toe. Bij beide moet je betalen, maar deze tweede soort uitgever streeft ernaar je boek via conventionele distributiekanalen bij je lezers te krijgen.

3. Samen je boek uitgeven

Waarschijnlijk moet je ook hier vooraf betalen. Samen je boek publiceren gaat meestal op voor meerdere boeken omdat de uitgever ook graag in jou als schrijver investeert. De royalty’s kunnen oplopen tot 50 procent. Dit is natuurlijk lekker voor jou als schrijver.

4. Printing-on-demand Uitgevers

Traditionele uitgevers gebruiken Printing-on-Demand om uitverkochte titels weer op de markt te brengen zonder hun budget en opslagfaciliteit te belasten. POD is veruit de meest flexibele en kostenefficiënte manier voor het boek publiceren. De prijs per eenheid kan echter behoorlijk hoog zijn in vergelijking met andere manieren van je boek publiceren.

In de publicatiemodule “Zelf uitgeven of naar de Uitgever” gaan we uitgebreid in op Printing-on-demand.

5. Volledig zelf uitgeven

Alle schrijvers die voor 100% zelf uitgeven, schrijven hun werk op eigen kosten. Meestal kun je bij zelf uitgeven pakketten inkopen. In vergelijking met karakter uitgevers heb je als je alles zelf doet meer flexibiliteit omdat je zelf de mensen waar je mee werkt kunt kiezen.

Je kunt van deze ‘Gouden Eeuw voor schrijvers’ profiteren, want je kunt ervoor kiezen om slechts één of twee exemplaren van je boek te publiceren en tegelijkertijd jezelf als auteursmerk op de kaart zetten. Je hebt genoeg opties over het hele palet van alles zelf doen, tot een samenwerking met een gerenommeerde uitgever.

Aanmelden Wryter

Laatste update 8 June 2022 door Edwin

Hoe kies je de juiste manier van uitgeven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *