Het schrijven van geloofwaardige personages is misschien niet eenvoudig, maar het is belangrijk. Ik deel graag het belang van het schrijven van geloofwaardige personages in onze verhalen met je. Verder krijg je 19 vragen van me voor het maken van een personageprofiel.

Karakterisering en karakterontwikkeling schrijven zijn niet eenvoudig. Het vereist dat je je een personage voorstelt vanaf de dag dat ze geboren zijn tot de dag dat ze sterven. Dit klinkt als veel om over na te denken. Om geloofwaardige personages te creëren, moet je alles over ze weten. Alleen dan weet je, zodra je ze in actie brengt, hoe ze op de situatie reageren. Je weet wat ze zullen doen, je weet wat ze gaan zeggen.

Als schrijver van karakter gedreven fictie, vind ik het essentieel om de motivaties van personages te begrijpen: hun sympathieën, hun antipathieën, hun hobby’s en hun allergieën. Al deze dingen helpen me een geloofwaardig personage voor mijn lezer te creëren.

Ook al beschrijf je misschien niet de vroege kinderjaren of de dood van een personage, je moet weten hoe hun leven was voordat je ze aan een lezer presenteert. Wat er in hun verleden is gebeurd, bepaalt wie ze in het heden zijn. Het vormt ze in de toekomst.

Een geweldige manier om karakters, en hoe ze zijn gemaakt, te begrijpen, is door te onderzoeken hoe andere auteurs gedenkwaardige karakters hebben geschreven. Bestudeer gedenkwaardige personages uit romans die je hebt gelezen. Denk na over waarom ze gedenkwaardig zijn en noteer dit voor hergebruik.

Je kunt personages via verschillende narratieve hulpmiddelen tot leven brengen, zoals:

Dialoog

Dit is belangrijk om over na te denken. Hoe praat je personage? Zijn ze onduidelijk, of spreken ze in beknopte zinnen? Wat je personages niet zeggen, is net zo belangrijk als wat ze wel zeggen. Als iemand bijvoorbeeld ruzie met ze maakt, reageren ze dan of houden ze zich in? Dit is een kenmerk van hun karakter. Je lezer krijgt er enig inzicht door in wie deze persoon is.

Dialoog moet echte spraak nabootsen, maar mag niet vol onlogische verhalen zitten. Bestudeer auteurs die je bewondert en kijk hoe ze een geloofwaardige dialoog hebben geschreven. Bepaal wat dit zegt over het karakter van hun personages.

Interactie

Hoe gaan je personages om met de wereld die je voor hen hebt gecreëerd? Zijn ze passief? Zijn ze actief? De manier waarop je personages omgaan met de wereld, situaties en andere personages, laat de lezer zien wie ze zijn als persoon.

Denk aan jezelf, hoe acteer je in het dagelijks leven? Wat zijn je reacties? Hoe meer voorbeelden uit het echte leven je kunt bedenken en aan je personage kunt toevoegen, hoe geloofwaardiger ze worden voor de lezer.

Actie

Wat doen ze? Wat doen ze niet? Zijn ze een held of een onwillige held in de zoektocht die je voor ze hebt uitgezet?

Je personages drijven je plot voorwaarts door de manier waarop ze handelen. Als je personages zitten te niksen, komt je plot niet vooruit.

Wezen

Denk aan Lisbeth Salander in ‘Mannen die vrouwen haten’. Haar wezen maakt haar gedenkwaardig. Dit komt door haar achtergrondverhaal. Ons wezen is intrinsiek voor ons. Je personages hebben hun eigen wezen, dat overkomt door hoe ze handelen, communiceren en spreken.

Gebreken zijn belangrijk in je personageprofiel

We zijn allemaal mensen, dus het vinden van een fout in je personage maakt het interessant voor je lezer. Het maakt je personage volledig geloofwaardig. Houd je vooral niet in. Geen enkel persoon is zonder gebreken. Vermijd perfecte personages. Je lezer zal het gewoon niet geloven. In vaktermen noemen we perfecte personages een ‘Mary Sue’.

Sterke karakterisering is gebaseerd op kennis. De beste manier om echt sterke hoofdrolspelers te schrijven, is door ze van binnen en van buiten te kennen. Als je deze kennis hebt, merk je dat je het gebruikt. Als je het niet hebt, kan het niet.

Creëer een personageprofiel

Een geweldige manier om een geloofwaardig personage te creëren, is door een personageprofiel te maken. Begin met het bedenken van een personage en schrijf hun verhaal in opsommingstekens. Wees zo gedetailleerd mogelijk. Denk aan het volgende:

  • Hoe heten ze?
  • Wanneer en waar zijn ze geboren?
  • Wie zijn hun ouders?
  • Hoe oud zijn ze als je ze aan je lezer voorstelt?
  • Wie is hun familie?
  • Waar wonen ze?
  • Wat zijn hun hobby’s?
  • Wat zijn hun gebreken?
  • Zijn ze getrouwd/vrijgezel?
  • Hebben ze een geheim?
  • Hebben ze huisdieren?
  • Wie zijn hun vrienden?
  • Wat is hun taak?
  • Waar zijn ze bang voor?
  • Wat maakt ze aan het lachen?
  • Welke kleren dragen ze graag?
  • Welke auto rijden ze?
  • Is er in hun verleden iets gebeurd dat hun verhaal in het boek zal beïnvloeden?

Dit is zeker geen uitputtende lijst voor je personageprofiel. Voeg zoveel mogelijk details toe. Dan kun je je ogen sluiten en je personage zien als een echt persoon. Als je al deze informatie hebt, ben je in staat om een geloofwaardig personage te creëren.

Dan is het dan tijd om ze in actie te brengen om je karakters te testen. Om de kracht van een personage te testen, plaats je ze in een alledaagse situatie, bijvoorbeeld naar de winkel gaan. Via actie, dialoog, beschrijving en interactie, breng je een personage tot leven. Breng dan je andere karakters tot leven, zodat je een complete, geloofwaardige wereld creëert.

Laatste update 28 November 2022 door Edwin

Hoe maak je een personageprofiel om geloofwaardige karakters te schrijven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *