Een boekbeschrijving is de beschrijving die je gebruikt op boekmarketingplatforms, zoals Bol of Amazon en andere. Het is een cruciaal detail dat auteurs vaak over het hoofd zien.

Dit is wat ik bedoel: boekbeschrijvingen zijn jouw manier om snel de aandacht van de lezer te trekken en ze te laten zien waarom ze specifiek jouw boek moeten kopen.

Aanmelden Wryter
Een succesvolle boekbeschrijving zorgt ervoor dat lezers erbij stilstaan en intrigeert genoeg om actie te ondernemen op je boek. Een mislukte boekbeschrijving zorgt ervoor dat lezers doorgaan naar het volgende boek.

Hoe schrijf je een scorende boekbeschrijving die je verkoop zal stimuleren? Je leert het in de marketingmodule Je Kick-Ass Flaptekst in Wryter. We vertellen je precies

Hoe je een succesvolle boekbeschrijving maakt.
Hoe je een boekbeschrijving test.
Welke stappen je moet zetten voor een geweldige boekbeschrijving.

boekbeschrijving 1
Je boekbeschrijving is misschien nog wel belangrijker dan je cover

Hoe schrijf je een goede beschrijving?

Een deel van weten hoe je een succesvolle boekbeschrijving maakt, is weten wat je moet laten. Lees deze eens over Game of Thrones van George R.R. Martin:

“Nu een veelgeprezen tv-show. De winter komt eraan. Een groot gevaar bedreigt de familie Stark: onheilspellende wezens brengen het bestaan van de mensheid in gevaar terwijl het seizoen dichterbij komt. Een aanrader voor fans van epische fantasy.”

Deze ‘do’-boekbeschrijving is geschreven met een krachtige aanrader. Het geeft slechts een fragment van de plot en houdt de lezers geïntrigeerd. Als fantasyfan wil je het boek kopen, toch?

De do’s:

Beknopt en duidelijk.
Correct gebruik van grammatica.
Wervende, krachtige taal.
Benoem prijzen, geweldige recensies of beoordelingen.
“Perfect voor fans van … x, y en z.”
Publiek en leeftijd passend.

Aanmelden Wryter
De don’ts:

Schreeuwerig.
Te kort.
Met afkortingen.
Valse beloftes.
Spelfouten of typefouten.
Gedateerde taal zoals “net uit”.
Agressieve call-to-action (“Je MOET dit boek kopen!

Voorbeeld: “Beste boek dat ik ooit heb gelezen” – moeder Theresa. NET UITGEKOMEN. Haal het nu voordat het te laat is!!!

Zie je hoe de hoofdletters je afleiden en irritatie oproepen? Ook verkeerde citaten of valse recensies doen je boek geen goed. Houd er rekening mee dat retailers en boekplatforms langere beschrijvingen accepteren dan de voorbeelden die we noemen. Stem de vereisten van elke website af op jouw behoeften.

Hoewel er duidelijk goede en slechte keuzes zijn bij het schrijven van een boekbeschrijving, zijn er 4 verrassende dingen die lezers niet veel uitmaken:

Het toevoegen van details.
Aan het eind een vraag stellen.
Zeggen dat het boek een debuut is.
Het gebruik van de naam van een serie.

Hou er rekening mee dat je boekbeschrijvingen in de loop van de tijd moet bijwerken.

boekbeschrijving 2
Wees zorgvuldig in het schrijven en testen van je boekbeschrijving

Hoe test je een goede boekbeschrijving?

De eenvoudigste manier om je boekbeschrijving te testen, is door twee versies te maken met een vergelijkbare tekst, zoals deze:

Boekbeschrijving A

New York Times Bestseller. Genomineerd als een van Amerika’s meest geliefde romans. Bij het vieren van de vijfde verjaardag van hun huwelijk verdwijnt Nick Dunne’s mooie vrouw. Zal de wonderjongen van de stad, die onder toenemende druk staat tijdens het onderzoek, zich openbaren als een moordenaar?

Boekbeschrijving B

Nummer 1 bestseller, genomineerd als een van Amerika’s meest geliefde romans. Als Amy Dunne verdwijnt bij het vieren van haar 5-jarige huwelijk. Haar liefhebbende ouders en kleine geboortestad leggen al snel de schuld bij haar echtgenoot, Nick. Hij is zeker verbitterd, maar is hij een moordenaar?

Merk op dat beide versies van deze boekbeschrijving in principe dezelfde informatie hebben. Ze beginnen met het opsommen van een belangrijke onderscheiding. Van daaruit splitsen ze zich echter.

Dit boek was trouwens de basis voor de film Go Girl met Ben Affleck en Rosamund Pike.

Aanmelden Wryter
Zodra je twee versies van je boekbeschrijving hebt, kun je ze tegen elkaar testen om een winnaar te bepalen. Dit wordt A/B-testen genoemd en onthult een duidelijke winnaar. Hoewel er factoren zijn die buiten je controle liggen, zou je na een tijdje moeten kunnen zien welke van de twee boekbeschrijvingen effectiever was.

In de marketingmodule Je Kick-Ass Flaptekst leggen we je uit hoe dit het beste kunt testen. Samen met een Killer Cover weet je alle ins en outs om je boek zo goed mogelijk neer te zetten in de winkel en op internet.

boekbeschrijving 3
Leden van Wryter krijgen een duidelijke template in onze leeromgeving

De perfecte boekbeschrijving maken met onze template

Zou het niet leuk zijn als je met een template de perfecte boekbeschrijving zou kunnen maken? Eentje met

Hoge doorklikratio’s,
Resultaat in verkoop,
 Die je boek aan de markt toont als professioneel en waard om gelezen te worden?

Hoewel ik het succes van je boekbeschrijving nooit kan garanderen, delen we in de community graag onze template met je. Als je die goed invult en gebruikt, verbeter je de kansen voor je boek. Je wilt ervoor zorgen dat je boekbeschrijvingen:

Positieve verkopen, beoordelingen en boekinteracties weerspiegelen.
 Van de juiste lengte zijn, zodat er geen woorden worden afgekort.
 Geen spel- of grammaticafouten hebben.
Minimaal één haakje of interessant punt hebben om de aandacht van lezers te trekken.
 Lezers inspireren om op “kopen” te klikken.

Leden hebben onbeperkt toegang tot de leeromgeving van Wryter met schrijf-, marketing- en publicatiemodules en alle templates die we voor je verzameld en gemaakt hebben om ervoor te zorgen dat jouw boek er wel komt. Aan de slag!

Aanmelden Wryter