We gingen in gesprek met schrijfster Vera Stupenea. Vorig jaar verscheen haar 3e thriller ‘Bullseye’ ​​bij uitgeverij Aspekt en in dit interview deelt ze haar ervaringen en tips met je.

Wie is Vera Stupenea? Kun je iets over jezelf vertellen als schrijfster? 

Ik werd geboren in Siberië, Rusland en groeide op in Chisinau, Moldavië. Ik voltooide daar mijn gymnasiumopleiding en later mijn universitaire opleiding in moderne vreemde talen. Na mijn studie ging ik werken bij de Verenigde Naties in Chisinau. Een jaar later kreeg ik een studiebeurs om in Nederland te studeren. In 1997 kwam ik naar Nederland, voltooide mijn doctorandus opleiding aan het Institute of Social Studies in Den Haag en werd docent Engels aan het Petrus Canisius College in Alkmaar. Een paar jaar later begon ik met het schrijven van Engelse lesboeken voor verschillende educatieve uitgeverijen, zoals Malmberg, ThiemeMeulenhoff, Noordhoff enz. Inmiddels ben ik auteur van ruim zestig educatieve boeken. ‘Moord om de Hoek’ is mijn debuut als fictie-auteur. Mijn tweede thriller ‘High class date’, een spannende thriller met een aantal smaakmakende en actuele elementen zoals erotiek, mystiek, drones enz., kwam uit bij uitgeverij Aspekt in oktober 2019. Mijn derde thriller ‘Bullseye’ verscheen wederom bij uitgeverij Aspekt in april 2021. Sinds twee jaar ben ik een columniste voor Nieuwsblad Heiloo. In mijn vrije tijd golf ik graag. Ik houd ook van reizen.

Wilde je altijd al schrijver worden? 

Nee. Ik wist vanaf mijn jeugdjaren dat ik een prettige en eigenwijze manier van schrijven had, want dat werd me door mijn docenten verteld, maar ik was nooit van plan om daar mijn beroep van te maken. 

Hoe ben je ontdekt als schrijver?

Eductaieve uitgeverijen benaderen regelmatig docenten met een vraag of ze mee willen schrijven aan een methode. Zo werd ik in 2002 benaderd door Malmberg. Ik was begonnen aan de methode ‘Of Course’, die twee jaar later vanwege weinig succes van de markt werd gehaald. Daarna begon Malmberg met het ontwikkelen van de methode ‘All Right’ en die bleek heel succesvol te zijn (nog steeds!). Aan die methode heb ik dertien jaar meegewerkt. In die periode ging het balletje rollen: steeds meer educative uitgeverijen kwamen op mijn pad met de vraag of ik voor hun wilde schrijven. Het aanbod was zo groot, dat ik in 2017 zelfs de beslissing heb genomen om te stoppen met lesgeven. 

Wat de thrillers betreft, mijn eerste thriller ben ik begonnen met schrijven een half jaartje na mijn scheiding. Het was kerst, de kinderen waren naar hun vader, ik had schoolvakantie en (voor het eerst in ruime tijd) geen opdrachten voor een educatief boek. Eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen. De eerste versie van ‘Moord om de hoek’ was klaar in twee maanden. Daarna heb ik het boek herschreven van roman naar thriller. Een half jaar later had ik een uitgever. Toen wist ik zeker dat ik kon schrijven en had de smaak te pakken. 

Was het moeilijk om een uitgeverij te bereiken?

Een gemiddeld uitgeverij in Nederland ontvangt per jaar achthonderd manuscripten, waarvan er maar twee de boekenwinkel halen. Met mijn eerste thriller heb ik een aantal uitgeverijen benaderd en twee daarvan boden me meteen een contract. Dat was echt een WAUW-gevoel. Helaas ging de uitgever van ‘Moord om de hoek’ later failliet en moest ik dus met mijn tweede thriller opnieuw op zoek naar een uitgever. En dat was me wederom gelukt! 

Heb je ook een literair agent nodig gehad of heb je alles zelf gedaan?

Ik heb alles zelf gedaan. Ik heb op bol.com gezocht naar de grootste Nederlandse uitgeverijen van spannende boeken en die daarna persoonlijk benaderd. Ik denk echter dat de situatie nu anders is. In de tijden van Corona gingen veel meer mensen schrijven met als resultaat dat veel uitgeverijen nu zelfs een manuscripten stop hebben. 

Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?

Meer dan 60 educatieve boeken en 3 thrillers. 

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik ben meestal rond negen uur ’s ochtends wakker. Dan ga ik met mijn laptop naar beneden, zet ik koffie en check even mijn mail en social media. Daarna schrijf ik tot ongeveer twee uur ’s middags. Tussendoor lunch ik en neem ik een douche. Tussen twee en vier uur ’s middags werken mijn hersenen niet. Dan neem ik een pauze, ga ik lekker wandelen of bellen met een vriendin, de activiteit moet in elk geval niets met mijn laptop of letters te maken hebben. Tegen de avondetenstijd werken mijn hersenen het best, daarom schrijf ik ook vaak een uur lang later in de middag. Als ik ’s avonds na het sporten thuis ben en zin in heb, pak ik ook wel eens mijn laptop. Dat is mijn normale werkdag als we thuis zijn. Mijn partner en ik reizen echter heel veel en ik neem mijn laptop overal mee naar toe. Dan schrijf ik een paar uurtjes per dag, net wanneer het uitkomt. Ik schrijf soms met adembenemende uitzichten op de achtergrond, het werkt heel verfrissend voor mijn hersenen en het eindresultaat op papier is dan ook echt verbluffend.   

Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?

Nee. Schrijver zijn is wat mij betreft het mooiste beroep op aarde. Ik kan ook niet langer dan drie dagen zonder mijn laptop. 

Wat wilde je vroeger worden?

Ik wilde carriere maken in de politiek. Vanaf mijn elfde was ik al lid van de Communistische partij voor de jongeren. Als ik niet in Nederland was gebleven, zou ik nu een hoge functie hebben gehad bij de Moldavische overheid. 

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?

VWO, Doctorandus in moderne vreemde talen en Doctorandus in ontwikkelingssamenwerking 

Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Niet echt. Ik wil wel in elk boek een eigentijds thema aan bod laten komen. In ‘Moord om de hoek’ was dat onderwerp ‘scheiden’, in ‘High class date’ - het onderwerp ‘daten’en in ‘Bullseye’- het onderwerp ‘narcisme’.

Op welk boek van jezelf ben je het meest trots?

Ik ben trots op alle boeken waar mijn naam op staat. Alle drie de thrillers zijn verschillend en niet alleen in het eindresultaat, maar ook in de weg er naar toe. Dat geldt ook voor mijn schoolboeken. 

Wat is het moeilijkst aan het schrijven van een boek?

Ik wil in de eerste hoofdstuk een gebeurtenis beschrijven die pas later in het boek uitgelegd wordt, het liefst helemaal aan het einde. Daarmee wik ik een effect bereiken dat de lezer het boek na het uitlezen weglegt en denkt ‘zo was het dus, dat zag ik helemaal niet aankomen’. 

Heb je vaste schrijfrituelen?

Ik schrijf duizend woorden per dag en daarna stop ik, het liefst zit ik dan in het midden van een hele spannende scene. Dat zorgt ervoor dat ik ontzettend veel zin heb om de volgende dag te gaan schrijven.

Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?

In elk boek staat een maatschappelijk actueel onderwerp centraal waar je over kunt leren. In ‘Moord om de hoek’ is dat scheiding, in ‘High class date’ leer je hoe daten voor welgestelden gaat en in ‘Bullseye’ leer je veel over een narcistische persoonlijkheidsstoornis. En van mijn schoolboeken leer je uiteraard heel goed Engels.  

Staan er nog meer boeken op de planning. Zo, ja welke?

Het schrijven van schoolboeken is bij mij een continu proces. Op dit moment ben ik bezig met de methode ‘Stepping Stones’ van Noordhoff. Een paar dagen geleden ben ik ook begonnen met mijn volgende thriller met de werktitel ‘Voorkennis’. Het boek gaat zich afspelen in en rondom het paardencircuit in Nederland. Een paar jaar geleden kwam ik, dankzij mijn vriend, in die wereld terecht en die bleef me zodanig boeien dat ik het wil meenemen in mijn volgende verhaal. 

Op welke manier promoot je je boek?

Mijn uitgever Aspekt doet het meeste werk. Ik doe wat ik kan ernaast, bijvoorbeeld het onderhouden van mijn social media kanalen (Instagram, LinkedIn, Facebook) en mijn website. Ik heb ook een perslist samengesteld van journalisten en boekenbloggers die ik persoonlijk benader wanneer mijn volgende boek bijna uitkomt. Mijn laatste thriller kwam uit in de tijden van Corona, dat betekende dat bijna alle promotie online moest plaats vinden en toen heb ik bedacht dat een boektrailer heel handig zou zijn. Die heb ik laten maken en later gebruikt in mijn promotiecampagne.

Denk je dat social media een grote rol heeft bij de verkoop van je boeken?

Ik denk dat mijn social media voornamelijk bijdraagt aan mijn naamsbekendheid. 

Je bent ook een influencer. Heb je een blog, magazine of ergens anders een platform waar je op actief bent? Op welke gebied ben je een influencer ( beauty, boeken, fashion etc.)?

Ik ben voornamelijk actief op Instagram, daar heb ik 35K volgers en dat is best veel. Ik plan mijn content twee weken van tevoren, zodat ik me niet elke dag zorgen hoef te maken over mijn posts. Ik ben vier jaar geleden actief geworden op social media omdat ik van mening ben dat je als moderne schrijver niet anoniem door het leven kan gaan. Maar omdat ik veel volgers heb, word ik nu ook door de bedrijven benaderd met de vraag om hun producten te promoten; gezien mijn leeftijd gaat het voornamelijk om beauty en antiaging producten. Alles wat ik op Instagram plaats wordt automatisch doorgestuurd naar mijn Auteurspagina op Facebook. 

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Ik heb veel tips, en ik deel die ook graag met mijn volgers op Instagram. Ik zou dus zeggen, als je meer wilt weten over het schrijversvak, volg me op social media

In gesprek met Vera Stupenea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *