Als schrijver wil je mensen bij de strot grijpen. Ze drenken in je verhaal. Knal erin, zodat ze je boek oppakken, de eerste bladzijde lezen en zonder verder na te denken naar de kassa rennen, naar huis gaan, je boek lezen en dezelfde avond nog een vijf sterren recensie schrijven op Bol, Sweek of Hebban. Of op alle drie. Klinkt perfect, of niet dan?

Als het begin van je verhaal of boek minder is dan superstrak, uitnodigend, dwingend om door te lezen en zonder supersonisch personage, is de kans klein dat iemand je boek koopt. Voor jouw boek tien anderen, dus moet je ervoor zorgen dat lezers zich verplicht voelen om jouw verhaal voorrang te geven. Daar heb je in elk geval deze drie instrumenten voor:

1. Bewijs dat je de tijd van de lezer waard bent
2. De eerste indruk drukt een stempel
3. Het begin is het einde

Een boek lezen kost tijd. Overtuig je lezers ervan dat je hun tijdsinvestering gaat belonen. Als dat in de eerste paar paragrafen mislukt, is hun vertrouwen weg dat het je later wel lukt. En als je de lezers niet kunt overtuigen, hoe doe je dat dan met een agent of uitgever?

De eerste indruk is bepalend. Ontwerp het begin van je verhaal of boek zorgvuldig. Je hebt er de rest van het traject plezier van. Bovendien, een dijk van een begin legt de basis voor een spetterende climax. Het eind van je boek moet je in de eerste alinea’s al voor ogen hebben.

Knal erin met de perfecte opening. Wil je meer weten over hoe je de perfecte opening schrijft? Wordt dan lid van Wryter en volg onze module “De Perfecte Opening”. Stap voor stap werk je in je eigen tempo toe naar het moment dat jij het allerbeste boek gaat schrijven dat in je zit.

Heb je vragen, aanvullingen of opmerkingen? Stel ze in Wryter.

Aanmelden Wryter

Laatste update 9 February 2022 door Edwin

Knal Erin
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *