En met leid de dwazen bedoel ik gewoon andere mensen: we zijn allemaal dwazen die samen in een tranendal ronddarren. Mocht je last krijgen van uitstelgedrag, bijvoorbeeld in huis lopen rommelen of onnodig opruimen. Of de schone vaat afwassen, beschimmeld water uit bloemvazen gieten en spam openen alsof er een essentieel geheim in geopenbaard wordt. Of alle nieuwsberichten op Facebook lezen in plaats van woorden neer te pennen (op papier of op je scherm).

Ga dan ergens heen waar je onmogelijk kunt ontsnappen aan de opdracht die je moet vervullen. Ga naar een openbare plaats, bijvoorbeeld een café of bibliotheek, waar de enige afleiding wordt gevormd door diegenen die je niet zullen afleiden van het woorden pennen.
Op deze openbare plaatsen zul je merken dat je veel meer gebonden bent aan je stoel en aan je schrijfblok, laptop of iPad dan thuis of op kantoor. Hier zullen mensen je achterdochtig aankijken als je probeert te sjoemelen. Ze kunnen over je schouder gluren en een glimp opvangen van promiscue of dwaze websites. Ze zullen je genadeloos beoordelen, waardoor het browsen door dergelijke websites een stuk minder aangenaam wordt.

De boodschap is duidelijk. Hier, aan je eigen tafel tussen de menigte tafels, is je taak duidelijk: schrijf. Schrijf je 100 woorden, 1000 woorden of 2500 woorden van je dagelijkse noodzaak. De enige afleiding is, van tijd tot tijd, de geluiden die de vreemdelingen om je heen maken. Die kun je behoorlijk effectief blokkeren door oordopjes te gebruiken of door een hoofdtelefoon op te zetten.

Ik geef de voorkeur aan mijn Spotify-lijst met Guns N’ Roses, Nirvana en Sepultura. Of een collectie Nightwish met Floor Jansen en Within Temptation met Sharon den Adel. Geloof me, er is niet veel omgevingsgeluid dat daar overheen komt.

Leid de dwazen
Tagged on:                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *