In de boekenwereld is Amazon Goliath, de reus die alle anderen overschaduwt. Sinds kort ook in Nederland. Maar er is een nieuwe David op het toneel: Bookshop.org.

Het bedrijf verwacht niet de reus omver te werpen. Het heeft wel een wapen dat de schaduw van Amazon een beetje zou kunnen inperken en lokale boekhandels kan helpen terugvechten.

Bookshop is sinds eind januari live en is nog in de bèta modus. De website is ontworpen als een alternatief voor Amazon om inkomsten te genereren voor onafhankelijke boekhandels. Het wil boekrecensenten, bloggers en publicaties die draaien op affiliate inkomsten van “Nu kopen” links naar Amazon een andere optie geven.

Er zijn drie manieren om de winst op de boeken te verdelen. Tien procent van de verkoopprijs komt in een pool. De pool wordt verdeeld over de deelnemende boekhandels. Tien procent gaat naar de publicatie die de verkoop heeft geactiveerd middels een link naar Bookshop. Bookshop krijgt ook tien procent om zijn activiteiten te ondersteunen.

De tien procent commissie van Bookshop.org is ongeveer het dubbele van de viereneenhalf procent van Amazon. Meer dan 200 onafhankelijke boekhandels hebben zich al aangemeld om deel te nemen. Het bedrijf krijgt steun van de American Booksellers Association (ABA). Nu nog wachten op de Nederlandse versie.

Bron: forbes.com

Aanmelden Wryter

Laatste update 27 April 2021 door Edwin

Lokale boekhandels hebben met Bookshop een strijdplan tegen Amazon
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *