Nederlandse auteurs boekten vorig jaar een marktaandeel van 22 procent op de thrillermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van KVB-SMB/GfK in opdracht van de sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond. In 2018 bedroeg dat marktaandeel nog 20 procent.

Ook al is de stijging gering, Peter Römer, thrillerauteur en voorzitter van de Misdaadauteurs van de Auteursbond, is opgetogen. ‘We zijn heel erg blij met deze winst. Het bewijst dat de boekhandel, waar de tafel ‘spanning’ vooral bezet wordt door buitenlandse misdaadauteurs, best meer ruimte mag inruimen voor onze nationale auteurs.’

Nederland telt zo’n 175 serieuze en actieve thrillerauteurs. Commerciële en literaire uitgevers geven het overgrote deel uit. In 2019 verkochten de Nederlandse thrillerauteurs 610.000 papieren boeken en 120.000 e-boeken. Het marktaandeel van het papieren boek bedroeg 24 procent, het e-boek 15 procent. In 2018 was dat respectievelijk 22 procent en 15 procent.

Michael Berg, Gouden Strop-winnaar en bestuurslid van de Misdaadauteurs Auteursbond, is voorzichtig optimistisch. ‘Meer verkoop betekent hopelijk ook meer aandacht voor het genre. Het AD en de Volkskrant hebben al laten weten vaker over thrillers te schrijven en in samenwerking met de VPRO en Ambo Anthos produceren we spannende luisterverhalen voor de radio. Ook dat is een stap in de goede richting.’

Belangrijkste speerpunt voor de promotie van de Nederlandse thriller blijft De Gouden Strop. Maar die prijs staat onder druk. BookSpot trok zich in 2019 plotseling terug als sponsor. De Stichting LIRA is bereid om de prijs voor 2020 over te nemen, het prijzengeld wordt wel gehalveerd. Op 19 mei reikt de jury, onder leiding van AD-journalist Koen Voskuil, de prijzen uit: de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige misdaadroman en de Schaduwprijs voor het beste misdaaddebuut.

Top Tien Thrillermarkt

Tien Nederlandse thrillerauteurs bereikten in 2019 met één of meerdere boeken de Thriller Top Tien die de CPNB wekelijks publiceert. Absolute koploper was Suzanne Vermeer met 54 toptiennoteringen. Daarna volgen Esther Verhoef (30), Linda van Rijn (27), Peter Römer (14), Thomas Olde Heuvelt (9), Tomas Ross (8), Jet van Vuuren (2) en Charles den Tex, Linda Jansma en Kiki van Dijk, alle drie met één toptiennotering.

Vier Nederlandse thrillerauteurs voerden in 2019 de top tien lijst aan: Suzanne Vermeer (17 weken), Esther Verhoef (9 weken), Linda van Rijn (3 weken) en Peter Römer (2 weken).

bron: De Spanningsblog, 13 februari 2020

Aanmelden Wryter

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

Nederlandse inbreng op thrillermarkt stijgt licht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *