Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plottwist om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de Plottwist: De onbekende angst.

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: De onbekende angst

Laat voor de plottwist van vandaag een personage een voorheen onbekende angst of fobie onthullen. Misschien gaat een goede date slecht als een personage ergens bang voor is (Indiana Jones is bijvoorbeeld doodsbenauwd voor slangen). Twee personages kunnen worden gedwongen om uit een vliegtuig te springen, of door een steegje te gaan, maar angst verhindert dat iemand gewoon doet wat nodig is.

Er zijn een paar manieren om deze uit te spelen. Je kunt het personage ronduit laten zeggen: “Ik ben bang voor X.” Of je kunt ze zich zo laten gedragen dat je laat zien dat iemand bang is waarbij andere personages proberen uit te zoeken wat er in hemelsnaam aan de hand is. In feite kunnen de aannames van personage A over wat het bange personage echt drijft nieuwe dingen onthullen over personage A en zijn of haar wereldbeeld.

Angst is een geweldige emotie om uit te buiten. Soms leidt het tot conflicten. Het kan ook humor en empathie oproepen. Natuurlijk kan angst ook angst opwekken. Lees ook de plottwist: de oude bekende.

Plottwist: De onbekende angst
Tagged on:                                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *