Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plottwist om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de plottwist: De winst van de antagonist.

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: De winst van de antagonist

Laat de tegenstander in je verhaal voor de plottwist van vandaag een extra voordeel hebben en daarmee de plot sturen. Misschien is het een wapen of een superkracht. Of het kan een geheim zijn dat de antagonist kan gebruiken als voordeel ten opzichte van andere personages. Een promotie, bijvoorbeeld, als je verhaal zich op de werkvloer afspeelt.

Er zijn weinig dingen saaier voor lezers dan een antagonist die nooit de overhand heeft, of in ieder geval de schijn van de overhand. De reden hiervoor is dat de hoofdrolspeler nooit het risico loopt te verliezen (wat “verliezen” ook betekent in jouw specifieke verhaal).

Onthoud ook dat voordeeltjes in soorten en maten kunnen voorkomen. Een protagonist kan bijvoorbeeld ontsnappen aan een antagonist in een achtervolgingsscène om vervolgens op een doodlopende weg te eindigen (voordeel terug naar antagonist). Zodra de antagonist zijn of haar nieuwe voordeel heeft weten te bereiken, kan het plezier beginnen om erachter te komen wat dat voor alle anderen betekent. Lees ook de plottwist: De onbekende angst.

Plottwist: De winst van de antagonist
Tagged on:                                                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *