Laat in deze plottwist iets onverwachts en oncontroleerbaars gebeuren. Sommigen noemen dit een actie van God of van de duivel. In ironische gevallen kun je het kosmische ironie noemen. Hoe je het ook noemt, het moet onverwachts zijn en buiten de controle van je hoofdpersonages liggen.

Een stel geniet bijvoorbeeld van een mooie wandeling met de zon die schijnt en geen wind als er plotseling een boom valt. Misschien komt hij op een van hen terecht. Of de boom vernielt een brug die ze moesten oversteken om terug te keren naar de bewoonde wereld. Of laat de brug gewoon instorten als er niemand op staat, of er is een aardverschuiving. Weet je, gewoon iets willekeurigs.

Ik heb dit een keer in mijn leven meegemaakt toen ik op een zonnige dag door een buurt reed en een elektriciteitspaal over de weg viel, recht voor mij. Als hij een paar seconden later was gevallen, of ik had een kilometer over de maximumsnelheid gereden, dan was ik kassiewijlen geweest. Super willekeurig.

Bij gebrek aan een betere term noem ik deze momenten goddelijke handelingen (of duivelse). En je moet ze spaarzaam gebruiken, want zelfs als ze ‘echt zijn gebeurd’, klinken ze gekunsteld. Personages kunnen echter nieuwe wegen inslaan als er iets onverwachts en oncontroleerbaars gebeurt.

Bovendien geeft het hun de kans om hun karakter te laten zien: worden ze overweldigd en opgewonden? Schieten ze in de stress en reageren ze niet meer? Of gaan ze de uitdaging aan op manieren die zelf ook niet hadden verwacht, want welke andere keuze hebben ze?

Dus een onverwachte vulkanische explosie of een auto-ongeluk of wat dan ook en laat je personages uitzoeken wat er daarna komt. Lees ook de plottwist een nieuwe kracht.

Aanmelden Wryter

Plottwist: Een Actie van God of van de Duivel
Tagged on:                                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *