Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plotwending om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de plottwist: Een gastoptreden van een dier.

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: Een gastoptreden van een dier

Voeg als plottwist een dier toe aan je verhaal. Een dier kan een sleutelrol spelen in je verhaal, of als cameo verschijnen die het pad van personages verandert (of iets onthult over wie ze zijn).

Een wandeling door het bos kan bijvoorbeeld veel gevaarlijker worden als er een beer of een roedel wolven verschijnt. Of een slang bijt een van je karakters. De stemming kan zelfs veranderen als twee mensen die over het huwelijk praten een havik naar beneden zien komen en midden in het gesprek een nietsvermoedende eekhoorn grijpen.

Dieren hoeven geen onheilspellende kracht van woede te zijn. Ze kunnen ook een leuke afleiding zijn, of een manier om te laten zien hoe een personage om anderen geeft. Het is niet beperkt tot dieren trouwens. Denk even aan C3PO en R2D2, de beide robotjes uit de Star Wars films, of aan Data, de Android van de Enterprise.

Dieren kunnen ook als barrière of hindernis in het plot werken. Een achtervolging kan worden geblokkeerd door een trein, maar kan ook in de wacht worden gezet door de plotselinge verschijning van een eland of hertentocht over de weg. Misschien begint er een hond te blaffen die iemand verraadt die rond sluipt of probeert zich te verbergen. Het zijn allemaal manieren om je verhaal te kruiden.

Kort gezegd: vergeet niet dat mensen niet de enige levende wezens ter wereld zijn die een verhaal kunnen beïnvloeden. Er staan letterlijk triljoenen andere levensvormen klaar om je verhalen in nieuwe richtingen te draaien. Jaws, Moby Dick, of een enorme inktvis. Lees ook de plottwist: Persoonlijke voorwerpen.

Laatste update 17 February 2022 door Edwin

Plottwist: Een gastoptreden van een dier
Tagged on:                                                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *