Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plotwending om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de plottwist: Gedragsverandering.

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: Gedragsverandering

Zorg ervoor dat een van je personages buiten zijn karakter handelt. Laat de slechterik iets aardigs of vertederends doen. Laat de goedzak iets dubieus doen. Of misschien kun je op een normaal betrouwbaar personage ineens niet meer rekenen.

Dit lijkt misschien een vrij eenvoudige plottwist, maar vermijd de valkuil om het ongebruikelijke gedrag van je personage kunstmatig te maken. Laat ze veranderen, zeker. Maar denk goed na over wat de gedragsverandering veroorzaakt.

Is het personage onder een magische spreuk of onder invloed van een medicijn (of chantage)? Misschien worden ze afgeleid door een gebeurtenis of nieuws dat de andere personages niet kennen? Misschien onthult het niet karakteristieke gedrag gewoon wie ze altijd zijn geweest en al zo lang verborgen hielden.

Of het nu een kortstondig verloop is of een nieuwe fase in de algehele ontwikkeling van het personage, als een personage buiten zijn karakter handelt, kan dit een verhaal in fascinerende nieuwe richtingen sturen. Lees ook de plottwist over missende voorwerpen.

Laatste update 9 December 2020 door Edwin

Plottwist: Gedragsverandering
Tagged on:                                                                                                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *