Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plottwist om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de plottwist: Het belang van het weer.

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: Het belang van het weer

In de plottwist van vandaag gaan we het hebben over het weer. Het weer een rol geven in je verhaal kan zo simpel zijn als de zon in iemands ogen laten schijnen terwijl ze op een bochtige weg rijden, wat een crash veroorzaakt. Het weer kan ook een middel zijn om de plannen van de protagonist te dwarsbomen, of zelfs een helpende hand te bieden. Een mooi voorbeeld is Forrest Gump als garnalenvisser samen met luitenant Dan. De hele vloot wordt vernietigd in een storm, behalve hun boot.

In “Watership Down” (je weet wel, van Art Garfunkel en “Bright eyes”) zorgt een onweersbui voor het gevoel van gevaar en vergroot de noodzaak om te ontsnappen uit de Efrafan konijnenmaatschappij. Het is in dit verhaal geen bijzaak of een schattig klein plotpunt. Het wordt gespreid over meerdere hoofdstukken.

Het gebruik van het weer laat zien dat het hand in hand kan gaan met de actie en kan bijdragen aan de inzet in je verhaal. In “Watership Down” is het weer een middel om het derde deel van de roman af te ronden en toe te werken naar het einde.

Dus vergeet het weer niet als je mogelijke plottwisten overweegt. Ik bedoel, wat zou “The Shining” zijn zonder de sneeuw of “Wuthering Heights” zonder stormen? Of “Once upon a time in the west” zonder hitte en stof? Lees ook de plottwist: Onverwachte actie.

Plottwist: Het belang van het weer
Tagged on:                                                                                                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *