Laat voor deze plottwist een van je personages een bericht vinden dat niet voor hem of haar bedoeld is. Het kan een sms of een e-mail zijn (mails van Monica Lewinsky over Bill Clinton). Of het bericht kan in een fles, envelop of kluis zitten. Het personage dat het bericht onbedoeld vindt, kan het per ongeluk tegenkomen. Of misschien waren ze ernaar op zoek of op een ander object uit.

Het leuke van de onbedoelde berichtensituatie is dat het verhalen in zoveel richtingen tegelijk kan verdraaien. Zo is er de dynamiek van wie de afzender is en wie de doelgroep is. Heeft de doelgroep het bericht al ontvangen, of heeft het personage dat het onbedoeld ontvangen heeft nu alle troeven in handen? Gaat het bericht over het karakter die het onbedoeld heeft onderschept? Er zijn zoveel manieren om deze te gebruiken.

En onthoud: het onbedoelde bericht is slechts het begin. Het kan een hele reeks acties en reacties op gang brengen die je kunt uitleggen of onverklaard laten aan de andere personages. Dit kan er voor zorgen dat ze handelen en reageren op verklaarbare of onverklaarbare manieren totdat er een moment van begrip is. Dat kan dan weer net op tijd of net te laat zijn voor andere personages om het juiste te doen (wat dat ook mag zijn).

Dus neem je verhaal, of het nu een mysterie, avontuur, literair, horror, sciencefiction, romcom of wat voor genre ook is. Voeg een bericht in dat niet bedoeld is voor een personage en laat de actie van daaruit draaien en veranderen. Lees ook meer over de plottwist Autoriteitsfiguur.

Aanmelden Wryter

Laatste update 9 December 2020 door Edwin

Plottwist: Het Onbedoelde Bericht
Tagged on:                                                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *