Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plotwending om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de Plottwist: Missende voorwerpen.

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: Missende voorwerpen

Het missende voorwerp kan ook een mooie plottwist vormen. Dat kan iets heel belangrijk (zoals een koffertje vol geld). Of het kan ogenschijnlijk, maar niet noodzakelijk, onschadelijk zijn (zoals een oude flashdrive of een paar schoenen). En ja, het “ding” dat vermist wordt, kan ook een persoon zijn.

Een leuk aspect van de twist van het missende voorwerp is dat het personages dwingt om dingen over zichzelf te onthullen. Sommige personages gaan er automatisch van uit dat het missende voorwerp is gestolen (of gekidnapt). Anderen zullen denken dat het verkeerd opgeborgen is (hetzij door iemand anders, hetzij door henzelf).

Vervolgens moeten de personages beslissen hoeveel moeite ze doen om het ontbrekende voorwerp te vinden. De koffer met geld en vermiste persoon kan een onmiddellijke reactie oproepen (en zo niet, dan is dat ook interessant). Ondertussen kan het schijnbaar onschadelijke ding aanvankelijk weinig aandacht vragen. Totdat een personage zich realiseert dat de oude flashdrive geheime of compromitterende informatie bevat en / of dat de schoenen bewijs zijn voor het oplossen van een misdaad.

Natuurlijk kan een personage bezig zijn met het oplossen van het mysterie van het missende voorwerp terwijl hij met andere plotpunten (ook wel het ‘echte verhaal’ genoemd) bezig is om erachter te komen dat het ontbrekende item er altijd al was (onder de bank, achter de vaatwasser of in een kast). In dergelijke gevallen fungeert het ontbrekende item als een soort rode haring. Lees ook de plottwist over gastoptredens van dieren.

Laatste update 9 December 2020 door Edwin

Plottwist: Missende voorwerpen
Tagged on:                                                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *