Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plottwist om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de plottwist: Onverwachte actie.

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: Onverwachte actie

Laat in deze plottwist een personage iets onverwachts doen. Een onverwachte actie kan goed of kwaad zijn. Is een personage dat normaal gesproken aardig is ineens jaloers en geeft hij of zij eraan toe? Dan kunnen ze zich later in het verhaal wel of niet schuldig voelen. Misschien doet een antagonist onverwacht iets leuks.

Bedenk dat je niet direct hoeft te onthullen wie de onverwachte actie heeft uitgevoerd. Degene die vanmorgen in mijn hoofd blijft opduiken is een uit “The Blair Witch Project” (spoiler alert).

Voor degenen die die film niet hebben gezien: drie mensen gaan het bos in om een documentaire te filmen over een plaatselijke legende. In het bos raken ze de weg kwijt en vervolgens hun kaart. Alle drie zoeken samen naar de kaart. Uiteindelijk biecht een van de personages op dat hij de kaart heeft weggegooid (met als reden dat de kaart hen toch niet zou helpen).

Of je nu de onverwachte actie van het personage in realtime, of later in het verhaal onthult, de onverwachte actie kan – mits je het spaarzaam gebruikt – je verhaal lekker opschudden. Lees ook de plottwist: De winst van de antagonist.

Plottwist: Onverwachte actie
Tagged on:                                                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *