Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plotwending om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de plottwist: Persoonlijke voorwerpen.

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Om je manuscript geur en smaak te geven. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: Persoonlijke voorwerpen

Laat een personage voor deze plottwist een voorwerp uit zijn verleden zoeken. Het kan iets persoonlijks zijn zoals een foto of dagboek. Of het kan een complimenteuze of denigrerende mail (of brief) zijn die over hun gaat en die ze nog nooit eerder hebben gezien. Je kunt er natuurlijk ook iets leuks van maken, zoals een oude schatkaart.

Het vinden van een oud voorwerp lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo erg, maar het kan een tijdlijn veranderen als het personage het op het juiste (of verkeerde) moment vindt. Stel je voor dat een personage zojuist enorm ruzie heeft gehad (misschien na een paar andere ruzies) met iemand van wie ze houden en erover zit te briesen in zijn kamer. Totdat hij of zij een oude foto tegenkomt waarop ze allebei poseren met een gigantische glimlach (en misschien staat er een lief berichtje op de achterkant).

Maar een voorwerp kan ook een goede situatie op zijn kop zetten. Misschien gaat alles de juiste kant op voor een paar als een van hen een oude liefdesbrief vindt die bedoeld is voor iemand anders (of die dat het personage wegzet als een idioot). Het is het soort moment dat een relatie de goede of de slechte kant op kan uitdagen.

Hoewel ze misschien onschadelijk lijken, objecten uit het verleden kunnen een verhaal in een geheel nieuwe richting sturen. Lees ook de plottwist: het weer.

Laatste update 17 February 2022 door Edwin

Plottwist: Persoonlijke voorwerpen
Tagged on:                                                                                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *