Zit je verhaal vast? Schud de boel op met een plotwending om van het begin tot het einde er meer een avontuur van te maken voor de lezer en de schrijver. Vandaag de plottwist: Ware gevoelens

Elk goed verhaal heeft een leuke (of niet zo leuke) twist of twee nodig om het interessant te houden. Dus in de komende dagen een reeks plottwisten om je te helpen nieuwe richtingen voor je verhaal te bedenken.

Gedenkwaardige verhalen hebben vaak een geweldige opening. Ze hebben meestal ook geweldige eindes. Maar er zijn niet veel geweldige verhalen die van “er was eens” naar “het einde” gaan zonder een goede onverwachte wending, of drie, of veel meer.

Plottwist: Ware gevoelens

Laat een van je karakters zijn ware gevoelens toegeven. Soms betekent dit dat een personage onthult dat hij of zij is verliefd op een ander karakter. In andere verhalen kan een personage toegeven dat hij of zij nooit in ‘de oorzaak’ heeft geloofd, wat die oorzaak ook mag zijn.

Dit toegeven is natuurlijk een overgangsrite voor dat personage. Hij of zij heeft gedachten en emoties misschien al geruime tijd verborgen gehouden. Ze hebben waarschijnlijk sterke redenen om ze te verbergen. Hun bekentenissen kun je vertellen met angst, per ongeluk of tegen hun wil.

De bekentenis is ook een opruiend incident voor de andere personages die de ware gevoelens leren kennen. Omdat ze nu rekening moeten houden met deze nieuwe kennis. In sommige gevallen zal het met veel omhaal gepaard gaan. In andere gevallen wordt de onthulling ontvangen waarbij de andere personages al een idee hadden of het al wisten.

Of de andere personages er nu om geven of niet, onthoud dat het iets voor hen betekent als personages hun ware gevoelens toegeven. En dat kan relaties op diepgaande manieren veranderen om je verhaal vooruit te helpen. Lees ook de plottwist over gedragsverandering.

Laatste update 9 December 2020 door Edwin

Plottwist: Ware gevoelens
Tagged on:                                                                                                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *