De Amerikaanse schrijver Dean Koontz bleek in ‘The Eyes of Darkness’ de uitbraak van het coronavirus in 2020 te hebben voorspeld. Uitgeverij Prometheus brengt volgende week de Nederlandse vertaling opnieuw op de markt.

‘The Eyes of Darkness’ verscheen in 1981. In deze thriller beschreef Dean Koontz – bij de eerste druk – dat de Sovjet-Unie in 2020 een biologisch wapen zou inzetten: een virus genaamd Gorki-400. Toen het einde van de Koude Oorlog naderde, veranderde Koontz bij een heruitgave in 1989 Rusland in China en de naam van het virus in Wuhan-400. Die voorspelling leidde een maand geleden tot wereldwijde aandacht voor dit veertig jaar oude boek. Bij Amazon staat het al een maand hoog in de bestsellerlijst.

Volgende week dinsdag krijgt de thriller ook een heruitgave in Nederland als ‘De ogen van de duisternis’. Niet bij Luiting-Sijthoff, die Koontz al sinds 1987 uitgeeft. Maar bij Prometheus. ‘Wij zagen dat het boek momenteel niet beschikbaar was’, vertelt hoofdredacteur Job Lisman. ‘Wij hebben geïnformeerd bij de agent. Toen bleek – voor zover ik begreep – dat hij er niet was uitgekomen met Luitingh-Sijthoff mochten wij een bod uitbrengen. Dat werd geaccepteerd.’

‘De ogen van de Duisternis’ verscheen voor het eerst in 1993 in Nederlandse vertaling. Het werd herhaaldelijk herdrukt. De laatste, achtste druk stamt uit 2011, toen het ook een nieuwe titel kreeg: ‘Ogen van angst’. Prometheus geeft het boek uit in een oplage van ‘een paar duizend exemplaren’, zegt Lisman.

Bron: Boekblad

Aanmelden Wryter

Laatste update 7 May 2021 door Edwin

Prometheus brengt ‘corona’-thriller van Dean Koontz opnieuw uit
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *