De schrijfoefening luisteren gaat over stilte. Ik geloof heilig dat een goede schrijfdag volledig stil kan zijn. Dat je uren naar een leeg scherm kunt staren. Of naar een enkel woord of alinea kijken, wetende dat er op dat specifieke moment niets is dat je kunt toevoegen of wijzigen. Donna Tartt heeft ooit gezegd dat ze dagen kan nadenken over of er wel of niet een komma op een bepaalde plek moet.

De kracht van luisteren

Luisteren is de soms over het hoofd geziene en ondergewaardeerde metgezel van de schrijver. Als je niet in de pen klimt, of op je toetsenbord rammelt, krijg je de kans om in een soms ongemakkelijke, soms pijnlijke stilte te zitten met je personages en de wereld die je hebt geprobeerd te creëren. Zelfs als je geen woord hebt geschreven, heb je het laten zien. Je hebt het simpele feit bevestigd dat je om ze geeft en het geduld hebt om ze te verdragen.

Schrijfoefening Luisteren

Denk terug aan je personage van twee dagen geleden. Sluit je ogen en probeer hem of haar te horen. Is er een accent, Brabants of Gronings, of Antilliaans of Oost-Europees? Beschrijf de manier waarop je personage luistert. Niet, hoofd scheef, ogen open of gesloten? Welke gezichtsuitdrukking heeft hij /zij? Deel je bevindingen in de community.

Aanmelden Wryter

Laatste update 27 April 2021 door Edwin

Schrijfoefening luisteren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *