Een belangrijk gebod, schrijver. Als je merkt dat je rusteloos door de regen dwaalt – of je geest sjokt koppig door een woordenstroom, dan is de kans groot dat je niet je beste werk schrijft. Die hoosbui is niet jouw beste moment. Ja, je moet woorden op de pagina pennen, maar om in aanmerking te komen voor de pagina moeten die woorden altijd je interesse hebben. Als ze jou niet interesseren, wie dan wel? Dus, verveel je niet schrijver.

Je schrijfwerk mag geen moeizame constructie zijn van hindernisbanen of klimwanden voor de lezers die op een dag het pad van jouw proza bewandelen. Je schrijfwerk moet een delicaat en sprankelend web zijn dat je hebt geweven om naar de hemel te springen alsof het alleen wordt verzwaard door de lichte tred van feeën.

Verveel je niet schrijver, opdat je de lezer niet verveelt. Stop met schrijven als je op de automatische piloot schrijft. Delete-delete-delete, helemaal terug naar de laatste regel waar je echt om geeft. Wacht in elk geval tot je weer in een goede schrijfflow komt. Het tussenliggende deel is flauwekul. Geef je verhaal geur en smaak. Verzin bijvoorbeeld een paar plottwisten.

 

Laatste update 17 February 2022 door Edwin

Verveel je niet Schrijver
Tagged on:                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *