Harlan Coben is een Amerikaanse schrijver die in de afgelopen 30 jaar twee dozijn boeken heeft geschreven die in vele talen vertaald en verkocht zijn. Hij werkt volgens 5 keiharde principes en raadt jou aan deze te volgen.

1. Je kunt slechte pagina’s altijd herschrijven. Pagina’s die er niet zijn, kun je niet herschrijven.

Dus schrijf. Schrijf gewoon. Probeer die onheilspellende stem die je verlamt uit te schakelen.

2. Lift nooit mee met de trends.

Gedeeltelijk zeg ik dit omdat tegen de tijd dat je het schrijft, de trend alweer voorbij is. Ik zeg het vooral omdat je van wat je schrijft moet houden en er echt in moet geloven.

3. Schrijf alsof je een mes tegen je keel hebt liggen.

Het mes ligt er en als je ons verveelt, snijd het je de keel af en ben je dood. Schrijf met dat soort energie. Zorg dat elk woord telt. De grote Elmore Leonard zei het het beste: ‘Probeer die stukken weg te laten die lezers vaak overslaan.’

4. De afstand is niets. Alleen de eerste stap is moeilijk.

Ik weet niet wie dit oorspronkelijk heeft gezegd, maar het eerste woord dat je elke dag schrijft, is het moeilijkst, het tweede woord is het op een na moeilijkste, enzovoort. Als je eenmaal met schrijven begint, wordt het gemakkelijker.

5. Er zijn dagen waarop je gewoon niet kunt schrijven. Vul ze met zelfhaat.

Wat, sneeuwvlokje, je wilt dat ik je vertel dat het oké is om me zo te voelen? Het is niet oké. Op de dagen dat ik niet schrijf, word ik geteisterd door schuldgevoelens en zelfhaat. Als jij dat niet hebt, leer dan een ander vak.

Dit interview met Harlan Coben is eerder verschenen op booklife. We zijn zo vrij geweest om het te vertalen en te herschrijven waar nodig voor de doelen van schrijven.community.

Laatste update 5 November 2021 door Edwin

Vijf schrijftips van Harlan Coben
Tagged on:                                                                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *