Na meer dan 20 miljoen boeken in 22 talen te hebben verkocht, koos Lindsay McKenna het pad van zelf uitgeven.

Lindsay McKenna – het pseudoniem van auteur Eileen Nauman – schrijft sinds 1981 romantische verhalen. Ze heeft meer dan 20 miljoen boeken in 22 talen verkocht en heeft meerdere New York Times bestsellers geschreven. Vorig jaar koos ze ervoor om haar uitgever, Harlequin, te verlaten en in plaats daarvan haar boeken in eigen beheer te publiceren.

Zelf uitgeven

Ze zegt er het volgende over: ‘Mijn uitgever weigerde me hogere royalty’s voor e-boeken te betalen, ondanks dat ik in dertig jaar tijd miljoenen bestsellers heb geproduceerd.

Ik ontving netto 25 procent en vroeg om een hoger percentage. Volgens hen was dat onmogelijk. Ik zei: “Dit is onmogelijk voor mij” en liep weg. Ik ben het zat om niet eerlijk betaald te worden voor wat ik op tafel leg. Er moet meer dankbaarheid, respect en financiële eerlijkheid zijn van uitgevers tegenover hun auteurs. Schrijven mag geen slavenarbeid zijn.

De leercurve voor het verkopen van e-books is moeilijk. Als ik geen vrienden had gehad die zelf publiceren en die me hielpen bij het vinden van mijn weg in deze nieuwe wereld, zou ik niet zo succesvol zijn als ik nu ben. Er is geen handleiding voor het verkopen van e-books. Als je de pech hebt om in een kuil te verzanden, kan het je carrière in een oogwenk slopen.

Pas op voor het veranderen van wat en hoe je schreef als auteur bij een uitgever. Je hebt fans die van je boeken houden zoals ze nu zijn. Ik heb verhalen gehoord over auteurs die besloten hun stijl, type boek of publiek te veranderen. Ze hebben daardoor veel van hun lezers verloren. Als je lezers verliest, verlies je omzet en als je zelf uitgeeft kun je je maandelijkse rekeningen niet betalen. Blijf dus schrijven wat voor jou heeft gewerkt en zet het gewoon over van de traditionele uitgeverswereld naar zelf publiceren.

Ik heb niets veranderd aan mijn stijl, onderwerp of beoogd publiek. Betrouwbaarheid is veiligheid voor mijn lezers. Ik wil dat ze weten dat ze van beide bronnen dezelfde spannende, romantische verhalen krijgen.’

Aanmelden Wryter

Laatste update 11 May 2021 door Edwin

Waarom een bestsellerauteur het pad van zelf uitgeven kiest
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *