“Ik zit vast.” Dit is de meest voorkomende klacht die je hoort van een aspirant-auteur. Hoe zit het met jou? Zit jij ook vast? Hoe ben je gekomen waar je nu bent? Geen tijd om te schrijven? Een aanval van Writers Block? Of heb je schijnbaar eeuwig “aan je boek gewerkt”?

In werkelijkheid verbergen dergelijke excuses de echte redenen waarom we vastzitten. En we hebben er allemaal mee te maken. Het is vrijwel zeker een van de volgende dingen:

1. Je bent bang dat je niet goed genoeg schrijft

Ik worstel nog steeds met deze angst elke keer dat ik aan een nieuw manuscript begin. Vrijwel elke gepubliceerde auteur is bang. Toch persen ze zich door hun angst heen en blijven boeken publiceren. Zij bewijzen dat angst niet hoeft te verlammen.

2. Lijd je aan uitstelgedrag, aspirant-auteur?

Dat is misschien wat je bedoelt als je zegt: “Ik heb geen tijd”. Vind je niet de tijd om te doen wat je echt wilt doen? Hoe graag wil je dit? Schrijven is lastig en vaak afmattend. Het lijkt zelden op die stockfoto’s van schrijvers die loungen met hun favoriete drankje op een sfeervol Cubaans strand met dito gezelschap.

Toen ik begon met schrijven was mijn ‘bureau’ een oud formica tafeltje, afgedankt door de plaatselijke lagere school (zo heette dat toen nog). Ik had hetzelfde aantal uren in de dag zitten als jij. Maar ik wilde zo graag schrijven, dat ik van schrijven mijn prioriteit maakte.

Dromers praten over schrijven. Schrijvers schrijven.

3. Je bent bang om je schrijfwerk te delen.

Bij Wryter krijgen we vaak mails van schrijvers die auteur willen worden en dit exacte probleem beschrijven.

“Ik ben doodsbang om mijn werk te delen. Ik vind dat het perfect moet zijn, anders is het zonde van mijn leven”.

4. Kritiek geeft je het gevoel dat je er beter mee kunt kappen

Of je nu een beginnen schrijver bent die je partner teleurstelt met je eerste pagina’s, of je bent een professional die een recensie met één ster leest van je nieuwste boek…

Kritiek steekt als een horzel in je bil.

5. Een agent of uitgever heeft je werk afgewezen

Soms weerhoudt louter het vooruitzicht op het krijgen van een afwijzingsbrief jou als aspirant-auteur ervan om je manuscript zelfs maar op te sturen naar een agent of de acquirerend redacteur van een uitgever.

Een enkel ‘nee’ kan aanvoelen als het einde van de wereld, omdat het betekent dat iemand die weet waar ze het over hebben, je schrijfwerk niet leuk vond. Het is moeilijk om je innerlijke stem, je kritische zelfredacteur, te negeren die zegt: “Zie? Ik zei toch dat je het niet kan.”

Als je met een van de bovenstaande uitdagingen worstelt, moet je het volgende weten: Geen van hen – niet één – betekent dat je echt vast zit. Hoe bang je ook bent. Het maakt niet uit hoe druk je het hebt met werk of gezin. Het maakt niet uit hoeveel je twijfelt aan je eigen kunnen. En het maakt niet uit hoe vaak je bent afgewezen… (vraag maar aan Jeroen Windmeijer).

Ontwikkel je schrijftalent, aspirant-auteur

Bijna elke succesvolle schrijver heeft een of meer van de vijf obstakels ervaren. En ze hebben ze niet overwonnen door een magische kortere weg te nemen. Nogmaals, ze wilden dit zo graag dat ze zich hebben toegelegd op het leren en aanscherpen van hun vak en het bestuderen van de moeren en bouten van het schrijfbedrijf.

Dus, lieve lezer, bedankt voor je vertrouwen in Wryter en ik hoop dat je veel (schrijf)voordeel uit de community haalt. Je vertrouwt erop dat wij je helpen groeien van schrijver naar auteur.

Terwijl alle anderen verkopen met korting (wij ook hoor, maak je geen illusies), geven we ook graag schrijfadvies weg. We willen je het vertrouwen geven dat je nodig hebt om de schrijver van je dromen te worden. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief, word lid van de Community en download een of meer van onze e-books.

En voor nu, onthoud dat je niet echt vastzit. Dat er hoop is. Dat het nooit te laat is om te veranderen.

Aanmelden Wryter

Laatste update 1 November 2021 door Edwin

Zit je vast? Dit is wat je moet doen aspirant-auteur
Tagged on:                                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *