Veel mensen dromen van een boek met hun naam op de rug. Logisch. Een reis van Schrijver naar Auteur kan je leven veranderen. Een boek schrijven is alleen geen appeltje-eitje.

Tenzij…

  • Je weet waar je moet beginnen…
  • Wat elke stap inhoudt…
  • Hoe je ruimte om te schrijven in je hoofd creëert…
  • Hoe je uitstelgedrag en schrijversblokkade de nek omdraait…
  • En hoe je voorkomt dat de heuvel een onbedwingbare berg wordt…

Daar heb je een plan voor nodig. Maak een persoonlijke blauwdruk voor je reis van schrijver naar auteur. Dat is spannend en leuk.

Een boek schrijven is een gestructureerd proces. Bovenal moet je denken aan je wenslezer. Wie is het? Wat verwacht je wenslezer van je? Welke stijl? Welk onderwerp spreekt hem of haar aan? Waar zitten je wenslezers? Welke websites bezoeken ze en welke (boek)winkels?

Dit is zo belangrijk dat je het op een geeltje moet schrijven en op je monitor moet plakken. Allereerst je wenslezer, de wenslezer als tweede, als laatste en altijd de wenslezer.

Schrijven is een vak. Je hebt misschien een Spetterend Idee met een Knetterende Opening en een Daverend Slot. En het Bloedsaaie Midden dan? Ook daar verwacht je (wens)lezer spanning, romantiek of conflict. Een verhaal schrijven en op je auteurswebsite posten is één. Een boek schrijven, het publiceren en meer dan 1000 exemplaren verkopen is een tweede.

Als je een boek wilt schrijven, ga je gegarandeerd veel aan ons hebben. Zeker weten. De bocht afsnijden op je reis van schrijver naar auteur kan er voor zorgen dat je schrijver blijft en nooit auteur wordt. Dat zou jammer zijn. Dan missen je wenslezers de beste verhalen die in je zitten.

Reis van Schrijver naar Auteur

Begin gelijk te schrijven. Begin met verhalen of boekideeën. Broed er op en laat het sudderen. Zie je boek als een verzameling hoofdstukken, niet als een Kolossaal Project. Begin je boekidee met 1 pagina, breng het terug tot 1 zin en zorg dat het uniek is. Middelmaat is er genoeg.

Harry Potter. Millennium. In de Ban van de Ring. Animal Farm. Peter Pan. De Ontdekking van de Hemel. Het juiste concept werkt gewoon en je weet het zodra je het hebt. Ga schrijven, noem jezelf schrijver, maar begin pas met schrijven als je erop vertrouwt dat je structuur tot het einde standhoudt.

Maak van schrijven een gewoonte. Plan in elk geval zes uur per week schrijftijd. Succesvolle schrijvers maken tijd om te schrijven. Stel je deadline en beschouw hem als heilig. Hou het realistisch en uitvoerbaar en leg je er op vast. Je deadline is heilig.

Stel uit

Schrijvers zijn uitstellers. Het geheim is om dat gewoon te accepteren. In te plannen. Het is onvermijdelijk, voorspelbaar en productief. Terwijl je het schrijven uitstelt, werkt je onderbewustzijn aan je verhaal. Als je verder schrijft, verrast je onderbewustzijn je. Je logica, technische en historische details moeten kloppen. Geloof me, fouten ga je over horen. Je geloofwaardigheid als auteur hangt af van het vertrouwen van je lezer.

Als je vastzit omdat je de perfecte openingszin niet kunt vinden, ben je niet de enige. In Wryter wijden we een hele module aan het schrijven van de Perfecte Opening. Omdat het onwaarschijnlijk is dat je een belangrijkere zin schrijft dan je eerste. Je lezer hunkert naar conflict. Als alles goed gaat, wordt het saai en verliest de lezer zijn interesse. Spanning is de geheime saus die je lezer tot het einde zal voortstuwen en pagina’s laat omslaan. Suggereer dat er iets gaat komen.

Velen hebben het gevoel dat we direct perfect moeten schrijven. Het is onmogelijk om tegelijk schrijver en redacteur te zijn. Het is onze taak om in de eerste versie puur het verhaal te vertellen. Deel je schrijfwerk en je redactiewerk op en je zult zien dat je veel sneller creëert.

Beter dan Goed Genoeg

Het Bloedsaaie Midden is het punt waar schrijvers het opgeven en auteurs er nog eens goed voor gaan zitten. Plan het schrijven zo dat je midden net zo waardevol en magnetisch is als je eerste en je laatste hoofdstuk. Dwing jezelf terug naar je structuur en doe wat nodig is. In het Bloedsaaie Midden moet je bedenken waarom je de reis van schrijver naar auteur bent aangegaan. Je hebt een verhaal te vertellen. Een verhaal dat brandt in je ziel.

Besteedt aandacht aan je einde. Neem nooit genoegen met ‘goed genoeg’ alleen omdat jij graag wilt afronden. Trakteer je lezers op de beloning die je ze hebt beloofd. Ze hebben veel tijd in je boek geïnvesteerd. Stel ze tevreden. Als je einde onvoorspelbaar of onverwacht is, moet het eerlijk en logisch zijn. Je wilt je lezers blij maken met je verrassing, niet chagrijnig.

Zelfkritiek zorgt voor groei op je reis van schrijver naar auteur

Uitgevers zien binnen twee alinea’s of je manuscript het overwegen waard is. Zo steekt de uitgeefwereld in elkaar. Ze weten onmiddellijk hoeveel redactie en herschrijven er nodig is om die eerste pagina’s publicabel te maken. Zorg dat je een zeer kritische zelfredacteur wordt. Download het gratis e-book voor onze tips en groei van schrijver naar auteur.

Simpel gezegd heb je twee opties als het gaat om het publiceren van je boek. Je zoekt een uitgever, of je doet het zelf. Dit vinden we, net als boekmarketing, zo belangrijk dat we er meerdere modules over hebben. Doe er je voordeel mee.

Een boek schrijven is knetterveel werk. Als je tot hier hebt doorgelezen, heb je uithoudingsvermogen. Je kunt het. Doe het stap voor stap en beloof aan jezelf dat je focust. Wij helpen je graag.

Aanmelden Wryter

Laatste update 11 May 2021 door Edwin

Reis van Schrijver naar Auteur. Maar hoe?
Tagged on:                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *