Wordt lid en volg schrijftraining :schrijftraining

Beter wilt schrijven
Schrijfopdrachten wilt doen
Schrijftraining wilt volgen
Schrijfwedstrijden leuk vindt
Schrijfnieuws wilt via de gratis App
Het beste verhaal wilt schrijven dat in je zit
Je boek wilt uitgeven en verkopen

Iedereen kan schrijven

Makkelijk gezegd, niet waar? Toch klopt het. Iedereen kan schrijven. Met of zonder schrijftraining. En met of zonder schrijftrainer. Daar zijn we van overtuigd. Je moet het alleen nog effe doen. Daar gaat het vaak mis. Met Wryter kun je daar iets aan doen. Bijvoorbeeld met de Leergang Schrijven 2.0 met Auteur & Schrijfcoach Marlen Visser.

Een boek schrijven is veel werk. Dat denk je toch? Hangt er vanaf. Nora Roberts schrijft elke 45 dagen een roman. Stephen King heeft meer dan 200 boeken, verhalen en films op zijn naam staan. Suzanne Vermeer en Kiki van Dijk zijn productieve schrijfsters.

Ze hebben mooi een één of meerdere boeken geschreven en gepubliceerd.

Nu jij nog. Je wilt in hun voetsporen treden. Verhalen schrijven. Of misschien zelfs boeken. Anders zat je deze pagina niet te lezen.

Je wilt een betere schrijver worden. Een schrijftraining volgen. Dan zeg ik: word direct lid van Wryter en ga aan de slag. In je eigen tempo. Zonder druk, zonder verplichtingen en zonder stress. De community zit vol modules. Met schrijftraining. Met trainingen in boekmarketing. En over publiceren.

Met leuke trainingen die je punt één;

Veel schrijfkennis opleveren

punt twee;
Bijbrengen hoe je boekmarketing en publiceren moet aanpakken

en punt drie;
Direct goede feedback opleveren (lekker vanachter je eigen laptop)

Overtuigd? Klik op de link en dan is het Gas op de Aardbei!

Durf te Schrijven

Ook al zit er niemand op te wachten. Er zat ook niemand te wachten op de Beatles, op James Bond, of op een iPhone of een gloeilamp.

Ik bedoel maar. Word gewoon lekker lid en haal het beste uit jezelf. Ga het beste verhaal schrijven dat jij in je hebt. Of lees rustig even door over het verschil in schrijftrainingen.

Welke schrijftraining past bij hoe en wat jij wilt schrijven?

Er zijn megaveel schrijftrainingen, schrijftrainers en schrijfcursussen. Van schrijfworkshops, cursussen van enkele maanden of een jaar, schrijfvakanties in Frankrijk, Spanje, of de Algarve, of schrijfweekendjes dichter bij huis in de Ardennen.

Soms mis je door de bomen het bos.

De vraag is, kun je er vinden wat je zoekt? Het antwoord is simpel: Dat kun je alleen zelf bepalen. Wij geven alleen aan hoe wij het doen en dan is de keus aan jou. Je moet zelf bepalen wat jouw ideale pad is van schrijver naar auteur. Jij beslist of je met een goed en voldaan gevoel je verhaal of boek gaat presenteren aan je geliefde (en aan de wereld).

Schrijftraining online

Tijd om te Schrijven. Meld je aan en krijg de eerste 30 dagen GRATIS

Download de App en schrijf mee. Iedereen die interesse heeft in verhalen schrijven, een boek schrijven, en publiceren en in boekmarketing is de eerste 30 dagen GRATIS lid. Via Digitale Zelfstudie volg je onze Schrijfmodules, Boekmarketingmodules en Publicatiemodules en word je zeker een betere schrijver. Nu aanmelden.

Ruwweg kun je kiezen uit 4 manieren om goed te leren schrijven:

Je volgt een cursus schrijftechniek
Je volgt een cursus schrijftechniek om een boek te schrijven
Of je volgt een cursus schrijftechniek om een boek te schrijven met een dosis schrijfcoaching
Je wordt lid van Wryter en je leert hoe je een boek schrijft, hoe boekmarketing werkt én we helpen je bij het vinden van jouw manier van publiceren.

Je volgt een cursus schrijftechniek

Dit kunnen workshops van enkele uren zijn, of een langere cursus met wekelijks nieuwe lessen.

Doel: schrijftechnieken onder de knie krijgen.

Je volgt de theorie en je maakt de oefeningen om je vers aangeleerde technieken in praktijk te brengen. Bijvoorbeeld: ‘Bedenk een personage en schrijf een scène waarin je zijn of haar karakter toont.’

Dit soort oefeningen moet je soms in de klas, soms thuis uitwerken en daarna bespreken met de groep. Je kunt er echt wel inspiratie mee opdoen. Vaak zijn met name de besprekingen best lang en kosten veel tijd. Tijd die van je schrijftijd af gaat.

Je volgt een cursus schrijftechniek om een boek te schrijven

Hier zit je langer aan vast, want in een workshop van een paar uur kun je geen boek van 60.000 woorden produceren. Dus het zijn langere schrijfcursussen of schrijftrainingen op vaste momenten, of een schrijfweekend, of zelfs een schrijfvakantie.

Doel: schrijftechnieken onder de knie krijgen en direct toepassen op jouw verhaal of manuscript.

Je volgt de theorie om schrijftechnieken te leren en inspiratie op te doen. Als het goed is schotelen ze je ook oefeningen voor die toegespitst zijn op het schrijven van jouw boek. Als je een personage verzint en een scène schrijft, moet die naadloos in je manuscript passen.

Dubbele winst: je schrijftechniek wordt beter en je zet stappen met je boek.

Bij het tonen van het karakter van je personage is dit misschien weinig spannend. Oefeningen over plotstructuur, informatie gedoseerd aan de lezer voeren, scènes opbouwen, of een locatie beschrijven, moeten wel heel gericht op jouw verhaal of manuscript toe te passen zijn.

Je volgt een cursus schrijftechniek om een boek te schrijven met schrijfcoaching

Ook deze trainingen zijn langduriger van aard in de vorm van langdurige schrijfcursussen, een schrijfweekend of schrijfvakantie.

Doel: schrijftechnieken leren, je verhaal schrijven én je verhaal super strak krijgen.

Dit soort cursussen zijn vaak alleen mogelijk tijdens een schrijfweekend of een schrijfvakantie of retraite. Bij het leren van schrijftechnieken is algemene feedback belangrijk. Schrijfcoaching gaat verder dan schrijftraining. Coaching moet echt persoonlijk. Het gesprek gaat over jouw verhaal.

Samen met je docent bespreek je hoe je jouw verhaal spannender maakt, je personages interessanter of de vorm of tijd van je verhaal beter. De schrijfdocent/schrijfcoach leest vooraf je verhaal en geeft professionele tips hoe je verhaal sterker wordt.

Een lang en (waarschijnlijk) kostbaar proces dat je veel tijd gaat kosten. Wat het zeker waard is als je aan het eind triomfantelijk je boek omhoog houdt voor de camera.

Je kunt ook lid worden van Wryter

In meer dan 20 modules over schrijven, boekmarketing en publiceren, kom je erachter wat jouw schrijfstem is, hoe je een verhaal opbouwt, waar je aan moet denken bij het beschrijven van locaties, hoe je dialogen schrijft, wat subtekst is en hoe je het kunt gebruiken en nog veel meer.

In de boekmarketingmodules leer je hoe je een auteursplatform opbouwt, de do’s en don’ts van social media marketing en de in- en outs van je flaptekst en boekomslag. De publicatiemodules zijn een ontdekkingsreis onderweg naar publicatie van je boek. Ga je het zelf uitgeven of zoek je een uitgever? Wat zijn de voordelen en de nadelen en waarom?

Weet je wat het mooie is van Wryter? Je doet alles in je eigen tempo en je werkt comfortabel vanuit huis. Voor feedback kun je in de community terecht. Er zijn meerdere schrijfcoaches en trainers lid van de community, zodat je er een gevoel bij kunt krijgen of zij je verder kunnen helpen mocht je ze nodig hebben.

Klink goed? Meld je direct aan dan.

Conclusie

Bedenk van te voren goed wat je zoekt. Voor alleen theorie over schrijftechnieken kun je ook naar de bieb. Besef ook: de tweede en derde vorm zijn veel duurder dan de laatste; een groepsproces vraagt vanzelfsprekend tijd van een docent. Zeker als je ergens fysiek aanwezig moet zijn kost het meer tijd en geld.

Bekijk daarom goed wat bij jou past. Het een is niet beter of slechter dan het ander. Alleen anders. Het heeft puur te maken met wat jij wenst of verwacht van de schrijftraining, de marketingtraining en de publicatietraining. Jij kiest! Wij willen alleen dat er meer boeken van Nederlandse en Vlaamse auteurs in de winkel liggen.

Samen schrijven

Samen schrijven is ook een vorm van schrijftraining. In veel korte en lange interviews lees je dat schrijvers zich opsluiten, afzondering nodig hebben. Het tochtige zolderkamertje. Het Kleine Huis op de prairie, of een werkkamertje in Vierhuizen of Doodstil (ja, ze bestaan echt!).

Ik ben wat dat betreft een rare snuiter. Ik schrijf overal, als ze maar fatsoenlijke koffie hebben. In afzondering mijn Grote Meesterwerk schrijven is niet mijn ding. Ik schrijf lekker met mensen om me heen.

Geen Literatuur met de hoofdletter ‘L’. Ik schrijf verhalen. Verhalen die mensen raken. Dat vind ik belangrijk. Je vindt ze mooi of lelijk, het raakt een snaar, of juist een irritatie. Ik heb niks tegen literatuur. Literatuur is nodig, een ‘moetje’ zelfs. Maar verhalen, of thrillers, of de bouquetreeks zijn ook nodig. Omdat ik geen Literatuur Schrijf, met een hoofdletter ‘S’, vinden sommige schrijvers mij een beetje vreemd.

Mede daarom ben ik blij met Wryter. Omdat het niet uitmaakt waar je schrijft, of je met potlood of toetsenbord schrijft, of je veel of weinig schrijftraining hebt gehad, of je een kluizenaar bent, of juist in de MacDonalds je beste werk schrijft.

Een schrijfopleiding of schrijfcursus is noodzaak voor de meeste mensen. Zowel voor tips om een kort verhaal te schrijven, als om een volwassen en goed boek te schrijven. Je kunt via een schrijfopleiding of cursus alle technieken over goed schrijven leren. Op één na: discipline!

Het gaat erom dat je schrijft

Het gaat erom dat je schrijft! Dat je je ziel en zaligheid in je verhaal kwijt kunt, of in je boek. En dat je dat zo goed mogelijk wilt doen. Onze schrijftraining is er voor om jou de kans te geven het allerbeste verhaal uit jezelf te halen dat in je zit.

Dit is wat je wilt. Daarom krijg je tijdens de cursus bijvoorbeeld ook tips voor het schrijven van een kort verhaal. Een kort verhaal schrijven is namelijk meer dan een interessante oefening. Een kort verhaal schrijven is heel interessant voor je boekmarketing.

Met het schrijven van een kort verhaal legt je een proeve van bekwaamheid af. Je laat de wereld (en de uitgevers op die wereld) zien wat je in je mars hebt als schrijver. Een kort verhaal schrijven dat goed ontvangen wordt is nog veel belangrijker dan een gedegen schrijfopleiding. Een schrijfcursus of opleiding kan echt niet tippen aan het publiceren van een kort verhaal.

Het Nieuwe Schrijven

We werken graag laagdrempelig. Zonder dat je van alles moet en aan deadlines vastzit. Omdat je schrijfmotivatie vanuit je hart en ziel komt.

Welkom bij ‘Het Nieuwe Schrijven’. Je werkt in jouw tempo, schrijft jouw verhaal en traint jezelf. Met een beetje sturing van ons. Het Nieuwe Schrijven past perfect bij de Nieuwe Wereld en het Nieuwe Werken. Lekker open, individueel en toch samen op afstand.

Ik voel me helemaal senang bij ‘Het Nieuwe Schrijven’ en jij hopelijk ook. Dus sluit je aan bij Wryter en ontdek welk verhaal jij in je hebt.

De allerbeste schrijftrainer

De allerbeste schrijftraining bestaat natuurlijk niet. Je bent zelf de allerbeste schrijftrainer.

Hoe meer je schrijft, hoe meer schrijftechnieken je kent, hoe beter je wordt als schrijver. Schrijven is net sport. Dafne Schippers werd ook niet op een slof en een ouwe voetbalschoen wereldkampioene. De beste schrijftraining is… schrijven. Train die schrijfspier. Al is het maar tien minuten per dag.

Zoek je een schrijftraining boek schrijven?

Ook dan zit je goed bij Wryter. Volg alle schrijfmodules en je rondt zelf de schrijftraining boek schrijven af. Je leert de schrijftechnieken, maar ook planning en control. Want voor je gaat schrijven is handig om te weten hoe lang je boek gaat worden, hoeveel hoofdstukken je gaat schrijven en hoe het begint en eindigt. Zo voorkom je dat je manuscript afgewezen wordt.

Lees meer

Hoe meer je leest, hoe meer je weet. Elke goede schrijver leest veel. Lee Child, de schrijver van de Jack Reacher-serie, zegt dat hij 300 boeken per jaar leest. Je vraagt je af hoe de beste man nog tijd over houdt om te schrijven. Uit alles wat je leest, kun je inspiratie halen.

Schrijftraining online

Tijd om te Schrijven. Meld je aan en krijg de eerste 30 dagen GRATIS

Download de App en schrijf mee. Iedereen die interesse heeft in verhalen schrijven, een boek schrijven, en publiceren en in boekmarketing is de eerste 30 dagen GRATIS lid. Via Digitale Zelfstudie volg je onze Schrijfmodules, Boekmarketingmodules en Publicatiemodules en word je zeker een betere schrijver. Nu aanmelden.

Vergeet perfectie

Sure, we zijn allemaal op zoek naar de perfecte openingszin. Elke andere zin moet ook perfect zijn, elke komma moet goed staan.

Juist. Perfectie bestaat niet!

Accepteer dat gewoon. Het beste is de vijand van het goede. ‘Geschreven’ is beter dan ‘niet geschreven, want ik kreeg het niet perfect’.

Gebruik schrijftechnieken

Thuis ben ik de tuinman. Ik ben van de Grote Tuinverbouwing, van de Groene Geluk projecten. Voor elke tuinkwestie heb ik een hark, schoffel, kettingzaag, schop of snoeimes. Al dit gereedschap maakt tuinieren makkelijker én leuker.

Als je kunt kiezen uit vele schrijf- en redactietools, wordt schrijven een spel. Hoe makkelijker je schrijft, hoe leuker je het vindt. Zo steken we in elkaar. We willen graag ergens steengoed in zijn. Dan gaan we het vaker doen en worden we er nog beter in.

Goede voorbeelden? David Beckham die elke dag twee uur oefende op vrije trappen nemen. Inge de Bruin verhuisde naar Amerika en lag elke dag zes uur in het water voor ze drie gouden medailles won.

Natuurlijk komen leesbaarheid, woordkeuze, thema en interpunctie aan bod. Hou in gedachten dat je van ‘regeltjes stampen’ geen betere schrijver wordt. Op jouw manier naar jezelf en de wereld kijken, is veel belangrijker. In Wryter leer je hoe.

Geen zorgen, de community is één grote schrijftraining. Met oefeningen die je kunt doen als het jou uitkomt. Hoe meer schrijftechnieken je beheerst, hoe makkelijker het schrijven wordt en hoe meer lol je erin hebt.

Schrijftips tegen schrijfdips

Onderstaande schrijftips geven we alvast gratis weg. Mocht je het plezier in het schrijven even kwijt zijn, dan kun je dit beschouwen als je eerste officiële schrijftraining van Wryter. Doe er je voordeel mee en vooral, hou plezier in het schrijven.

Schrijftip één: Geef jezelf dagelijks een maffe/moeilijke/bijkans onmogelijke schrijfopdracht

Dafne Schippers traint meer dan haar beenspieren. Frenkie de Jong heeft meer nodig dan conditie. Als schrijver heb je ook meer nodig dan een goed idee. Maak gebruik van alle mogelijkheden van taal en verken de taal.

Opdracht: schrijf iemand een mailtje zonder klinkers.

Schrijftip twee: Schrijf in een andere stijl dan je gewend bent

Schrijf je altijd lange zinnen met veel bijvoeglijke naamwoorden? Probeer dan dezelfde alinea te herschrijven, maar dan kort en zonder bijvoeglijke naamwoorden. Gebruik je veel archaïsche woorden waar de gemiddelde Nederlander een woordenboek voor nodig heeft? Herschrijf je tekst in B1 taal, oftewel versimpel hem.

Vergelijk beide teksten met elkaar. Wat spreekt je het meeste aan? Of liever nog, wat zou je wenslezer het meeste aanspreken? Welke van de teksten heeft het lekkerste ritme? Brengt je boodschap het duidelijkst naar voren?

Schrijftip drie: Verplaats je in de lezer

Vaak betekent dit: omdenken. Bijvoorbeeld: je kunt ergens niet langs fietsen omdat ze met de weg bezig zijn. Irritant, totdat je een bordje ziet met de omleiding: “Drie minuten extra fietstijd en -22 calorieën extra”. Verwerk de boodschap tussen de regels door in je verhaal zodat je lezer zich ermee kan identificeren.

Don Vito Corleone in The Godfather: ‘Ik ga hem een voorstel doen dat hij niet kan weigeren’. Dat klinkt toch heel anders dan: ‘Als je niet doet ik zeg, schiet ik je dood’.

Of Will Smith en Gene Hackman in Enemy of the State:
‘Waarom blaas je dat hele gebouw op?’
‘Omdat jij telefoneerde.’

Dit heet subtekst. Lastig soms, maar zeker de moeite waard in je verhaal of boek.

Schrijftip vier: Schrijven is soms proletarisch lenen

Welke schrijver zet je vanaf regel één op het puntje van je stoel? Welk boek kon je onmogelijk wegleggen? Welke personages gaan zo onder je huid zitten dat ze je niet meer loslaten?

Hannibal Lecter? Carmen van Walraven? Klaas Bruinsma? Jan Toereloer? Lisbeth Salander? Templeton Peck? Pippi Langkous?

Dat is wat je als schrijver wilt bereiken! Bestudeer je favoriete personages en verhalen en kijk hoe een personage is opgebouwd. Wat maakt ze eng, lief, leuk, gevaarlijk, charmant, onbetrouwbaar of juist recht door zee?

Schrijftip vijf: Vertonen versus vertellen

Je lezer wordt overspoeld met superlatieven (vooral door de reclame). Ze gaan het ene oor in en het andere oor uit. Vertel ze dus niet hoe mooi die man of vrouw is, beschrijf hem of haar. Geur, uiterlijk, lichaamsbouw, huidskleur, jouw fysieke reactie als je vlak bij hem of haar zou staan en textuur en alles wat je nog meer kunt verzinnen bij het beschrijven van een persoon.

Dat is vertonen versus vertellen. Korte schrijftraining: Beschrijf je man of vouw in alle aspecten zonder dat er een foto van hem of haar bij pakt.

Schrijftraining online

Tijd om te Schrijven. Meld je aan en krijg de eerste 30 dagen GRATIS

Download de App en schrijf mee. Iedereen die interesse heeft in verhalen schrijven, een boek schrijven, en publiceren en in boekmarketing is de eerste 30 dagen GRATIS lid. Via Digitale Zelfstudie volg je onze Schrijfmodules, Boekmarketingmodules en Publicatiemodules en word je zeker een betere schrijver. Nu aanmelden.

Aanmelden Wryter