Het uitgeversspel is in de loop der jaren enorm veranderd. Er wordt nu meer van auteurs verwacht nadat ze hun definitieve manuscript hebben ingeleverd. Vandaag hebben we het over de 5 vaardigheden die je moet beheersen voordat je je boek lanceert.

In de goede oude tijd werkten auteurs hard om hun manuscripten te herzien, aan te scherpen en vorm te geven totdat ze glommen en glinsterden. Daarna leunden ze met een zucht van verlichting achterover en droegen hun dierbare baby over aan het marketingteam van hun uitgever om de rest te doen.

Die dagen zijn voorbij.

Er gaat geen week voorbij zonder gekreun van mijn mede-debuutauteurs in besloten Facebook-groepen. “Ik bedoel, is het niet genoeg dat ik dat stomme ding heb geschreven, nu moet ik het ook publiceren en op de markt brengen? Is dat mijn werk?”

Jazeker. Want tenzij je dit jaar een van de top 5% van de publicaties van je uitgever bent, krijg je weinig aandacht van het publiciteits- en marketingteam. Als ze er al één hebben. Meer dan een mooi persberichtenpakket, een paar posts op sociale media en hulp bij het vinden van bloggers om je boek uit te lichten gaat het vaak niet. Die lijst van “Top tien debuten om naar te kijken deze zomer”? Gaat niet gebeuren.

Ik prijs mezelf gelukkig. Ik heb de afgelopen twee decennia een beginnend verhuurbedrijf in vakantiehuizen uitgebouwd tot een specialist in de markt, dus benader ik mijn nieuwe carrière als schrijver wetende dat er twee dingen spelen bij het op de markt brengen van een product: Het gebeurt niet van de ene op de andere dag en het gebeurt niet toevallig.

Ook al lijkt het alsof het succes van je boekpresentatie buiten je controle ligt, hier zijn vijf manieren om jezelf te helpen slagen op zowel de korte als de lange termijn.

Schrijf een daverende boekbeschrijving

De belangrijkste 300 woorden die je schrijft, zijn niet je biografie of je dankwoord. Het is de korte beschrijving van drie alinea’s die je opstelt en die de potentiële lezer verleidt om je boek op te pakken. Hij staat op de achterkant van je Killer Cover, je Bol.com startpagina, je Hebban boekpagina, je website en op de meeste bloginterviews die je geeft. Delegeer dit niet!

Je bent schrijver en jij kent je boek als geen ander. Concentreer je op de doelen van je hoofdrolspelers en de obstakels op hun weg. Gebruik sterke bewoordingen om het conflict waar ze tegenover staan aan te scherpen. Benoem hun vijanden en hun bondgenoten. Onthul genoeg van de plot om de lezer geïnteresseerd te krijgen, maar zeker niet meer. Schrijf het zelf en laat het marketingteam van je uitgever of je redacteur of je kritische meelezers het onderzoeken.

Steno kan helpen. Overweeg om Hollywood mash-up technieken te gebruiken, zoals Princess Bride ontmoet The Godfather of The Hunger Games ontmoet de Wizard of Oz. Zorg ervoor dat de composities gemakkelijk te herkennen archetypen zijn en de juiste sfeer overbrengen. Ik gebruikte The Devil Wears Prada ontmoet All The President’s Men omdat mijn boek een sterk mentor/protegé-thema heeft, met een onderzoeksjournalist als hoofdpersoon die een moord oplost.

Zet vrienden in die je kunnen helpen

Niemand slaagt vanzelf. Een succesvolle boeklancering vraagt om een team. Rekruteer medeschrijversvrienden (of lezers als ze regelmatig op sociale media posten) om als je cheerleaders te dienen.

Wend je tot hen voor berichten over de onthulling van je omslag, je GoodReads pagina of weggeefacties. Geef ze vooraf lezerskopieën zodat ze recensies kunnen schrijven. Dit is geen tijd om verlegen te zijn. Onthoud dat er van je wordt verwacht dat je de gunst terugbetaalt (bijvoorbeeld wanneer hun boek wordt uitgebracht).

Raak vertrouwd met het maken van content

Als ondernemer heb ik geleerd een plattegrond te lezen, reclameteksten te schrijven en een balans te begrijpen. Evenzo moet je als schrijver buiten je comfortzone gaan en nieuwe vaardigheden verwerven. Leer jezelf afbeeldingen te maken voor gebruik op sociale media, voor het toevoegen aan marketingmateriaal, mails naar potentiële interviewers en bloggers en om je team te voorzien van berichten.

Canva.com is hier de gouden standaard. Een middag besteden aan het bekijken van hun tutorials is meer dan de moeite waard als je een bericht op sociale media kunt samenstellen zonder te wachten tot het marketingteam van je uitgever eraan toe is.

En nu we het er toch over hebben, hoe comfortabel sta je voor de camera, of met een microfoon onder je neus? Je krijgt marketingkansen waarbij je je verlegenheid overboord moet zetten en je op je gemak moet voelen met kant-en-klare gesprekken met podcasters of bloggers.

Maak jezelf bekend met Zoom, Skype en Teams. Oefen met iemand van je team, een schrijfvriend, een buurman of een van je kinderen. Zet een rustige opname op poten met iemand die je kent om het oefenen gemakkelijk te maken.

Wees bereid om zelf te investeren

Het is een realiteit van de huidige markt. Om geld te verdienen, moet je geld uitgeven. Auteurs zijn vaak verbaasd hoeveel van het marketingbudget uit eigen zak moet komen.

Je uitgever geeft je 10 tot 15 weggeef exemplaren, maar als je wilt dat bookstagrammers je roman op sociale media plaatsen, heb je er zeker 30 of 40 nodig. En dat is nog buiten de boeken die je nodig hebt voor je team, prijsvragen en podcast-interviewers.

Er wordt vaak van je verwacht dat je betaalt voor je lanceringsfeest, elke reis die je maakt voor optredens in een boekwinkel of boekenbeurs, en hebbedingetjes, zoals bladwijzers en magneten.

Met mijn eerste bedrijf duurde het twaalf maanden voordat ik winst maakte. De kans is groot dat dit niet het enige boek is dat je gaat schrijven, dus denk aan de lange termijn als het gaat om euro’s uitgeven.

Als je boek een succes is, heb je een grotere kans om betaalde openbare spreekbeurten binnen te halen. Je kunt aan de slag als schrijfcoach of redacteur. Mogelijk krijg je een groter voorschot voor je volgende boek. Zie de euro’s die je uitgeeft aan het lanceren van je debuut als startgeld voor je schrijfcarrière.

Stel grenzen voor je eigen geestelijke gezondheid

Misschien heb je last van het bedrieger syndroom. Of je bent een gereserveerd iemand die zich niet snel openstelt voor vreemden. Misschien maken nieuwe situaties je nerveus. Of misschien is dat allemaal prima, maar denk je gewoon dat sommige privé-delen van je leven privé moeten blijven.

Helaas betekent het lanceren van een boek soms dat mensen je vragen stellen die je niet op je gemak voelt om te beantwoorden. Wees duidelijk over waar je grenzen liggen. Je kunt delen dat je honden hebt, maar je kinderen niet noemen. Of je kunt zeggen dat je in de Flevopolder woont zonder precies te zeggen waar. Je kunt zeggen dat de ouder in je boek gebaseerd is op je eigen moeder. Of je kunt indekken en zeggen dat ze gebaseerd is op iemand die je op de universiteit hebt ontmoet.

Toen ik ondernemer werd en iemand me op een netwerkbijeenkomst een vraag stelde die te opdringerig of te persoonlijk leek, zei ik: “Ik voel me niet op mijn gemak om die te beantwoorden.” Oefen van tevoren zodat het natuurlijk klinkt in plaats van grof en wees voorbereid als iemand vraagt of je boek op je eigen leven is gebaseerd. “De gebeurtenissen in mijn boek zijn mij niet overkomen. Ik vind het leuk om dingen te verzinnen, daarom schrijf ik fictie.” Laat daarop een grote open glimlach volgen.

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

5 vaardigheden die je moet beheersen voordat je je boek lanceert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *