Draai je om je zwakheden heen? Heb je het gevoel dat je te veel typefouten maakt? Te weinig schrijft? Je brainwaves vergeet op te schrijven? Maak een lijst van je zwakke schrijfpunten. Gebruik hem actief om je schrijven te verbeteren en een betere schrijver te worden. Leun dan rustig achterover en probeer er nog een paar te verzinnen. !

Richt je op je zwakke schrijfpunten

Zwakke schrijfpunten zijn alle punten die je onvoldoende beheerst en beter zou willen kunnen. Of schrijfzaken die te langzaam gaan naar jouw tevredenheid. Als je niet uit de startblokken komt, is je schrijfzwakte misschien gewoon ‘beginnen’. Als dat het is, gefeliciteerd. Je weet wat je te doen staat.

Als je een stapje verder bent, krijg je je zwakke punten misschien aangereikt door je lezers. Dat is fijn, want je krijgt informatie gebaseerd op de ideeën of gevoelens van anderen. Dat kan deprimerend werken, maar je ligt al een stap voor op schrijvers die hun schrijfwerk voor zichzelf houden en alleen in hun hoofd bezig zijn met “hoe ze klinken op de pagina”.

Als je graag leert door je favoriete boeken en auteurs te bestuderen, dan ontdek je misschien in hun schrijfwerk zaken waarvan je wilt dat je het even goed zou kunnen.

Onthoud het verschil tussen zwakke schrijfpunten en dingen die buiten je interesse als schrijver vallen. Als je niet van romantiek houdt, ben je waarschijnlijk niet goed in het schrijven ervan (anders dan Nora Roberts). Dat is geen zwakte, eerder een keuze. Focus op je passie. Ontdek wat het is en waarom. Je passie leidt je naar wat je móet schrijven en wat je het beste kúnt schrijven.

Hoe word je een betere schrijver
Hoe word je een betere schrijver? Door je evenwicht te bewaren.

Maak een lijst met schrijfzwakheden

Maak een lijst van je schrijfzwakheden en zet hem op volgorde van belangrijkheid. Sommige vaardigheden zullen nu direct belangrijk zijn, andere kunnen misschien even wachten. Praat, of denk, jezelf niet in een depressie over wat je nog niet weet. Zie de dingen die je nog moet leren als leuk en uitdagend.

Misschien zitten er wel vaardigheden tussen die je nog nooit hebt uitgeprobeerd. Dat is het onbekende terrein. Daar kun je stappen zetten op je reis van schrijver naar auteur. Het kan even duren voordat je de hele lijst hebt opgesomd en opgelost. Onthoud dat de beste lijst het product is van diep nadenken en meedogenloze eerlijkheid. Bekijk hieronder een lijstje met sterke en zwakke punten (geenszins volledig).

Kies de jouwe eruit en blijf vooral aanvullen. Heb je issues met:

  • Het kiezen van geweldige onderwerpen of thema’s?
  • Tussen ideeën heen en weer fladderen, of hou je vast aan je onderwerp?
  • Netjes schrijven en met oog voor detail?
  • Te snel schrijven en de volgende schrijfsessie alles weg kwakken in plaats van te herschrijven?
  • Bepalen wat je precies tegenhoudt, of met doelen vaststellen om je ideeën of je werkproces te verbeteren?
  • Te letterlijk schrijven of met teveel fantasie waardoor het ongeloofwaardig wordt (actiefilms uit Hollywood lijden hier vaak aan)?
  • Eenvoudig genoeg schrijven? Schrijf je breedsprakig, met te veel superlatieven of bijvoeglijke naamwoorden?
  • Het idee dat je schrijfvaardigheden onder de maat zijn?
  • Het vasthouden aan een schema of een strakke planning?
  • Artistiek genoeg schrijven? Wil je betere metaforen schrijven of uitblinken in andere soorten beeldtaal?
  • Je schrijfsnelheid?
  • Iemand willen vragen hoe je iets het beste zou kunnen opschrijven?

Je persoonlijke roadmap om een betere schrijver te worden

Je hebt zojuist een belangrijke persoonlijke roadmap gemaakt. Nu moet je bepalen hoe je hem gaat uitvoeren en op welke termijn.

Zelfs nadenken over waarom je bepaalde zaken lastiger vindt dan andere, kan een flinke stap vooruit zijn. Zie je patronen in je zwakke schrijfpunten, of een manier waarop je ze tegelijk kunt tackelen? Is het een kwestie van je eerste versie afschrijven, koste wat het kost? Op schrijfretraite gaan om jezelf tijd te geven? Of een gesprek aanknopen met een redacteur?

Hang je lijst op je schrijfplek op. Denk erover na. Zet er vraagtekens bij. Voeg eraan toe. Speur verbanden op tussen je sterke punten en je doelen. Welke zwakke punten, of minder sterke punten, zijn echt obstakels?

Deel je lijst met je schrijfgroep of cursus of post hem in de community. Vraag anderen of ze ook met zo’n lijst te maken hebben en hoe ze hun verbeterpunten aangepakt hebben. Misschien hebben ze het Ei van Columbus gevonden waarmee ze een van hun zwakke punten omgebouwd hebben in een sterk punt en zijn ze bereid dat met je te delen.

Zoek schrijfoefeningen die je helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden. Lees artikelen en boeken over schrijfvaardigheden met de nadruk op jouw probleemgebieden. Schrijf stukjes fictie die een of meer van je zwakke schrijfpunten bloot leggen. Schrijf bijvoorbeeld elke maand een dialoog als je dat als een zwak schrijfpunt beschouwt. Bedenk een maand lang knetterende plotpunten of vuige plotwendingen. Schrijf stomende actiescènes. In het algemeen: zoek naar zwakke plekken in je manuscript of verhaal en pak ze met verve aan.

Hoe word je een betere schrijver 2
Secuur en oog voor detail maakt je schrijfwerk beter.

Haal het beste uit jezelf

Als je om je zwakke punten heen loopt, ga je nooit het allerbeste uit jezelf halen. Dan ga je nooit het allerbeste verhaal schrijven dat in je zit. Dan ga je de reis van schrijver naar auteur nooit afmaken. Zonder een lijst met verbeterpunten leg je niet de focus op verbetering.

Soms is het weinig meer dan discipline. Te veel typefouten? Gebruik de spellingscontrole, doe een typecursus, schrijf langzamer, of spendeer meer tijd aan proeflezen. Schrijf je te weinig? Plan meer schrijftijd in. Plan die 6 uur per week. Ontsnappen je beste ideeën regelmatig aan je aandacht? Begin een schrijfdagboek.

Andere keren gaat het om meer oefenen. Hoe kun je op je eerste schrijfdag een spetterende dialoog schrijven als je dat nog nooit eerder hebt gedaan? Schrijf je geen pakkende metaforen? De belangrijkste regel is om ze alleen te gebruiken als er geen andere woorden zijn. Neem rustig de tijd om pagina’s vol metaforen te schrijven totdat je voelt dat je het onder de knie hebt.

Het schrijven van fictie, korte verhalen en boeken, van welke aard dan ook, is vanwege hun lengte en structuur ongetwijfeld anders dan alle andere soorten van schrijven die je waarschijnlijk ooit hebt gedaan. Misschien moet je gewoon meer schrijfmeters maken. Nieuwe ervaringen opdoen waar je over kunt schrijven. Met je roadmap in de hand weet je wat je het meest nodig hebt en kun je er naar handelen.

Word je eigen schrijfleraar en je wordt een betere schrijver

Zwakke schrijfpunten omzetten in sterke schrijfpunten is een kwestie van bewustzijn, toewijding, training en ervaring. Zodra je een lijst met verbeterpunten in je schrijven hebt, en die vaardigheden begint te trainen, kun je ze een voor een afvinken. Stap voor stap zie je jezelf groeien op je reis van schrijver naar auteur.

Misschien moet je meerdere items van je lijst tegelijk aanpakken om echte verbetering te zien. Misschien is het nodig dat je pas betere dialogen gaat schrijven als je hebt geleerd hoe je sterkere conflicten tussen personages ontwikkelt.

Dus, stel je persoonlijke roadmap op en ga schrijven. Oefenen. Meters maken. Download bijvoorbeeld ons gratis E-book ‘Ik wil een boek schrijven’.

Met alle schrijfmeters die je maakt, leer je jezelf beter schrijven. Je wordt als het ware je eigen schrijfleraar. Eigenlijk is het zo dat zodra je je eigen schrijfzwakheden frontaal aanpakt, je al een betere schrijver bent.