Begin oktober kwam het nieuwe boek van Jeroen Windmeijer uit. Het boek heet “De Genesissleutel”. Het speelt zich rond de mysterieuze Nazca-tekeningen in Peru. Wij mochten Jeroen, een van onze leden, interviewen over zijn nieuwste boek en over schrijven in het algemeen.

Nazca-tekeningen

Jeroen Windmeijer: ‘De Nazca-tekeningen liggen in de Nazcawoestijn. In het rotsachtige zand liggen al eeuwenlang raadselachtige tekeningen tot wel driehonderd meter groot, die alleen vanuit de lucht te zien zijn. Deze tekeningen zijn altijd met veel raadsels omgeven geweest. Wie heeft ze gemaakt? Voor wie? En vooral: waaróm zijn ze gemaakt?’

Er zijn schrijvers die geloven dat de goden kosmonauten waren. “Het thema van goden die beloven terug te komen is een universeel thema in de mythologie en godsdiensten wereldwijd, een fascinerend gegeven.”

Jeroen Windmeijer over schrijven

‘Het beeld van het bestaan als schrijver is romantisch, maar je moet uiteindelijk gewoon gaan zitten en schrijven. Wat in ieder geval helpt, is als je voor jezelf een vast moment of vaste momenten creëert waarop je schrijft. En probeer dan toch wel twee uur vrij te houden, anders kom je er niet goed in.

Wat mij helpt, is dat ik streef naar een bepaald aantal woorden, bijvoorbeeld 500. Soms heb je die na een uur. Dan kun je nog lekker verder schrijven, maar dan heb je dát doel vast gehaald. Dat is een fijn gevoel en het stimuleert. Wat je sowieso uit je systeem moet verbannen is dat je geïnspireerd moet zijn om te kunnen schrijven. Inspiratie wordt echt zwaar overschat. Je moet gewoon gaan zitten en schrijven. Er komt áltijd wel iets. Picasso zei ook: “inspiratie bestaat, maar die moet jou werkend aantreffen.” Als je even niet weet waarover je moet schrijven, kun je op internet tientallen sites vinden met leuke opdrachten.’

Over uitgeven

‘In de eerste plaats lijkt het vrij zinloos om lukraak je manuscript op te sturen – zelfs als je, zoals ik, eerst een nauwkeurig overzicht hebt gemaakt van uitgevers die jouw genre boeken uitgeven. Een beetje uitgever krijgt elke dag ongevraagd manuscripten binnen, sommigen met gemak honderd of meer per week! Eerst contact hebben is sowieso een beter idee. Dan kan door een mailtje te sturen, maar ook door bij een boekpresentatie eens een praatje met iemand van de uitgever te maken.

Een echt goede manier lijkt toch ook wel te zijn om mee te doen aan verhalenwedstrijden. Ik heb de indruk dat met name de grotere verhalenwedstrijden toch wel in de gaten worden gehouden. Verder blijft belangrijk: stuur je werk niet te vroeg op. En laat het lezen door een echte redacteur. Dat kost wat, maar dan wordt je boek écht beter. Als je een onrijp of niet-geredigeerd werk opstuurt, ben je bij voorbaat al kansloos.’

Lees het hele interview met Jeroen Windmeijer op Wryter. Op 28 oktober organiseren we voor de leden van Wryter een Zoom-bijeenkomst met Jeroen. We gaan het dan hebben over z’n boek, over schrijven en over uitgeven. Je kunt je aanmelden via ons support mailadres.

Laatste update 21 January 2022 door Edwin

Het nieuwe boek van Jeroen Windmeijer heet de Genesissleutel
Tagged on:                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *