Veel mensen die mijn verhalen lezen (het zijn er nog geen duizenden, helaas) vinden dat ik beeldend, of filmisch schrijf. Ze zien het verhaal tijdens het lezen voor hun ogen afspelen en dat zorgt ervoor dat ze doorlezen. Ik schrijf ‘pageturners’. Een groter compliment kun je me niet maken. Ik denk dat het deels komt door hoe ik cliffhangers gebruik.

Cliffhangers houden de vaart erin

Bij het schrijven van ‘25’ heb ik ervoor gekozen om het verhaal ‘stop’ te zetten bij bijna elke cliffhanger. Ik heb elk hoofdstuk op dat punt onderbroken en ben met een volgend hoofdstuk verder gegaan.

Dat houdt de vaart erin en het zorgt ervoor dat veel lezers willen doorlezen. Je wilt tenslotte toch weten hoe het afloopt of verder gaat, niet waar?.

Voor mij als schrijver levert het een bepaald gemak op. Ik vind korte hoofdstukken schrijven vaak makkelijker dan lange hoofdstukken schrijven. Voor veel lezers is het eveneens prettig. Hun concentratiecurve hoeft minder lang te zijn en dat past beter bij de huidige tijd. Tegenwoordig gaat alles kort en snel: vluchtig mediagebruik, korte vakanties, weinig verdieping in onderwerpen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

De grote of kleine cliffhanger

Mijn verhaal ‘25’ is zo’n 65.000 woorden en bevat 64 hoofdstukken. Ik heb geprobeerd elk hoofdstuk met een grote of kleine cliffhanger te eindigen. Hiervoor heb ik sommige langere hoofdstukken expres opgedeeld in twee of drie hoofdstukken.

Dit stuwt het verhaal. Het zorgt voor een klik in het hoofd van de lezer. Een puntje waarbij hij of zij denkt: “Dit moet ik even onthouden”.

Een schrijver die een meester in het gebruik van cliffhangers is, is de Brit Matt Arlidge. Zijn boeken met hoofdinspecteur Helen Grace in de hoofdrol lezen vlot weg. Dat komt deels door de korte hoofdstukken, maar het zijn ook gewoon spannende verhalen met interessante personages en een goed plot.

Wist je trouwens dat hij afleveringen van Silent Witness heeft geschreven? Een van de hoofdrollen in die serie wordt vertolkt door Emilia Fox, wier vader eenmalig voor Bond-baas M heeft gespeeld in de film ‘Never Say Never Again’ met de legendarische en helaas overleden acteur Sean Connery in de rol van Bond. Tja, je moet het maar weten.

We horen graag jouw mening. Als je het leuk vindt om me te volgen, kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van Wryter. Dan mis je in elk geval niks. Als je mijn schrijven wilt volgen, kun je terecht op Edwinbierling.nl.

Laatste update 27 December 2023 door Edwin

Mijn Reis van de Held – Cliffhangers
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *