Als ik eenmaal het verhaalidee heb en een paar mogelijke plotpunten heb bedacht, wordt het schrijfproces voor mij een invuloefening. Nou ja, bijna dan. Ook de lengte van het verhaal en de hoofdpersonen zijn interessant en belangrijk voor mijn schrijfproces.

Mijn verhaal ‘25’ speelt in Groningen. Ik woon al meer dan dertig jaar in deze mooie Martinistad. Dat scheelt een boel uitzoekwerk met betrekking tot locaties. Als je gaat schrijven over een speciale locatie, kun je het beste ter plaatse poolshoogte gaan nemen. Anders schiet je jezelf misschien in de voet bij de mensen die een locatie beter kennen dan jij.

Bekende personages

Een ander voordeel dat ik mezelf gegeven heb bij het schrijven van ‘25’ is dat ik gebruik heb gemaakt van een aantal personages dat ik al kende. De lezer kende ze niet, maar ik als schrijver wel. Dat maakt het schrijfproces stuk eenvoudiger. Voor mij in elk geval.

Met een bekende locatie (Groningen) en een aantal bekende personages, hoefde ik me in tijdens het schrijfproces van ‘25’ alleen te focussen op een aantal nieuwe, onbekende karakters. En op een paar locaties in de stad die ik minder goed kende.

Als je schrijft over de plek waar je woont, of één die in de buurt is, kun je gemakkelijk ergens eventjes langs wippen. Een bepaald kroegje of eethuis. Een bepaalde plek, het Stadspark of het Noorderplantsoen bijvoorbeeld.

Structuur en geloofwaardigheid helpen je in het schrijfproces

Geloofwaardigheid is altijd een dingetje. Ik las een boek van de Duitse schrijver Frank Schätzing (van bijna 1000 pagina’s) over een lift naar de maan. Iedereen weet dat het onmogelijk is. Toch heb ik het uitgelezen omdat hij het geloofwaardig heeft geschreven. Een soort van “het zou kunnen” of “wat als het zou kunnen?”

Zeker bij zo’n megaverhaal heb je veel aan structuur. Mij helpt het om alle brokjes kennis te verzamelen in mijn structuurdocument. Daar kan ik altijd op terugvallen. Websites in mijn favorieten zetten, of ervan uit gaan dat ik het wel onthoudt, werkt voor mij niet. Het helpt me ook om details in mijn verhaal te verwerken die ik anders misschien vergeet.

Details dragen bij aan je geloofwaardigheid

Ik probeer zoveel mogelijk details te verzamelen. Dat betekent geenszins dat ik ze ook allemaal verwerk in mijn verhaal. Als ik negen details gebruik die gegarandeerd kloppen, en eentje die net niet helemaal klopt (de vrijheid van de schrijver) valt het niemand op.

Als ik geen of weinig details gebruik, moeten ze echt allemaal kloppen. Anders krijg ik op m’n lazer van Karin, een van mijn eerste en belangrijkste meelezers. Buiten dat, ik wil als schrijver zo geloofwaardig mogelijk schrijven. Details horen daar in het schrijfproces gewoon bij wat mij betreft.

Dat is helemaal niet vervelend. Ik vind het juist leuk om dingen uit te zoeken die ik wil gebruiken in mijn verhaal en daar zoveel mogelijk over te weten. Dat maakt schrijven voor mij zo leuk.

We horen graag jouw mening. Als je het leuk vindt om me te volgen, kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van Wryter. Dan mis je in elk geval niks. Als je mijn schrijven wilt volgen, kun je terecht op Edwinbierling.nl.

Laatste update 27 December 2023 door Edwin

Mijn Reis van de Held – Het schrijfproces
Tagged on:                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *