In de vorige blog schreef ik over structuur en dat het voor mij belangrijk is om een soort van basisindeling te maken. Als ik het verhaalidee en de structuur heb (voor mij is het genoeg om er een A4’tje aan te wijden) kan ik gaan schrijven. Meestal begin ik met personages verzinnen.

Ik vind het een van de leukste onderdelen van schrijven, personages verzinnen. Ik ga zitten en bedenk de personages aan de hand van de structuur en het verhaalidee. Dat klinkt wat abstract, dat snap ik. Laat ik het uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Voor het verhaal ‘25’ had ik een jonge, vrouwelijke journalist nodig. Dat werd Miranda Nachtegaal. Zij moest een reden hebben om per se in Groningen te willen werken bij Het Dagblad. Dat werd de kans om samen te werken met de beroemde journalist en haar idool Jan-Kees Veneman.

Zo had ik al een paar lijntjes voor dit personage. Jan-Kees Veneman, de Held in dit verhaal, heeft een achtergrond uit een eerder verhaal, wat een mooi aanknopingspunt was voor Miranda. De jonge journaliste is daarbij een aantrekkelijke vrouw. Dat gaf me een mooie aanleiding voor relationele stress tussen Jan-Kees en zijn vriendin.

Met alleen Jan-kees en zijn vriendin Yanara zou ik zo’n verdieping veel moeilijker kunnen schrijven. Vervolgens had ik een Opruiend Incident nodig met Miranda om Jan-Kees tot actie aan te zetten. En ik vond het interessant om uit te zoeken hoe Miranda zou reageren op wat haar overkwam.

Meestal kijk ik op deze manier naar de spelers in een verhaal. Personages verzinnen is het leukst als het op een natuurlijke manier gaat. Uiterlijke kenmerken voeg ik meestal pas later toe, als ik hem of haar beter ken. Ik gebruik ook wel kenmerken van bestaande mensen die me zijn opgevallen.

Zo had ik een keer een beroemde zanger nodig. Dat werd een combinatie tussen Tim Akkerman en Syb van der Ploeg. Ik gaf hem de bekendheid van 2 Unlimited en het karakter, voor zover ik dat kon inschatten, van Alides Hidding, de frontman van de Time Bandits.

Personages verzinnen kan een feestje zijn. Het kan ook lastig zijn. Als je bijvoorbeeld een lastig personage hebt. Of eentje waar je slecht grip op krijgt. Het belangrijkste voor mij is dat een personage gaat leven. Dat ik hem of haar voor me zie. Dat het logisch is hoe hij of zij reageert op situaties.

We horen graag jouw mening. Als je het leuk vindt om me te volgen, kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van Wryter. Dan mis je in elk geval niks. Als je mijn schrijven wilt volgen, kun je terecht op Edwinbierling.nl.

Laatste update 27 December 2023 door Edwin

Mijn Reis van de Held – Personages verzinnen
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *