Velen hebben het doel een succesvolle schrijver te worden. Daar komt een hele hoop bij kijken. Er zijn karaktereigenschappen en gewoontes die jouw doel een stap dichterbij brengen.

1. Je leest veel

De eerste stap om een succesvolle schrijver te worden is: lezen. Je weet wat er geschreven is in je genre, welke trends zijn verdwenen en welke nieuw zijn. Je leert over verschillende schrijfstijlen, verhaalconstructies en plotelementen. Dat is allemaal nuttig voor het schrijven van je eigen boek, verhaal of filmscript.

2. Je let op je omgeving

Als je in de trein zit, luister je gesprekken af. Als je in het park bent, bekijk je de dynamiek van een gezin met jonge kinderen. Op straat neem je de sfeer van de stad in je op.

Deze gewoonte kan een succesvolle schrijver van je maken. Het geeft enorme inspiratie en je verhalen worden er geloofwaardiger en levendiger van. Het kan helpen om de details die je opvallen op te schrijven, maar je zult merken dat de belangrijkste details wel in je hoofd blijven hangen.

3. Je weet wat een goed verhaal is

Wat maakt een verhaal goed? Als je een boek leest, of een serie kijkt, kun jij anderen precies vertellen waarom het verhaal werkt. Het heeft een geweldige spanningsopbouw, een slimme plottwist of een poëtische schrijfstijl.

Als je deze elementen van een verhaal kunt ontleden en beargumenteren, weet je ook hoe je ze moet gebruiken in je eigen verhalen.

4. Je weet emoties te raken

‘Mijn moeder overleed toen ik vijftien was’. Ja, dat is vervelend. Maar de hoofdpersoon is niet de enige die dit overkomt, denkt de lezer dan.

Jij weet hoe je dit verhaal moet vertellen om wél die gevoelige snaar te raken bij de lezer. Je bouwt de relatie tussen moeder en kind op, geeft de moeder een doel dat ze door haar overlijden niet haalt en geeft er een bitterzoete twist aan. Bij jouw verhaal pinkt de lezer een traantje weg.

5. Je hebt een schrijfroutine

Een schrijfroutine is belangrijk voor elke succesvolle schrijver. John Grisham zit elke dag achter zijn computer en schrijft elk jaar minstens één boek. Nu is de kans groot dat jij (nog) niet fulltime kunt schrijven. Met de juiste schrijfroutine schrijf je regelmatig, haal je deadlines en zet je stappen naar je doel.

6. Je verdiept je in het vakgebied

Jij weet wat er speelt in de literaire wereld. In ieder geval binnen het vakgebied van jouw genre. Je bent hier oprecht in geïnteresseerd. Daardoor merk je waar je op moet letten bij het schrijven en uitgeven van je boek.

7. Je praat met mensen

Netwerken, netwerken, netwerken is net werk. Daarbij gaat het niet alleen om mensen in de literaire wereld. Zelfs als je op een feestje van een verre nicht vertelt dat je een boek schrijft, kan dit voordelen bieden.

Je weet nooit wanneer een gast op een feestje iemand kent, die iemand kent, waar jij iets aan kunt hebben om je carrière als schrijver succesvol te maken. Daarnaast wil je uiteindelijk ook je boek promoten als het af is en uitgegeven wordt. Je wilt immers dat mensen je boek kopen.

Betere schrijver worden? Stap in de schoenen van je personage

Dat kun je doen door middel van een rollenspel. Denk even terug aan de toneelstukjes die je ongetwijfeld vroeger hebt gespeeld. Nu speel je de rol van je personage. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Hieronder staan drie manieren om te beginnen.

Dungeons & Dragons

Dungeons en Dragons bestaat al jaren. Het enige wat je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan is een (vaste) groep mensen, een document waar je alle belangrijke informatie over je personage in zet en de regels. Zowel dat document als de regels vind je online. Een gamemaster begeleidt het spel en samen spelen jullie een avontuur.

Jij maakt als personage alle belangrijke beslissingen. Of dit goed uitpakt wordt bepaald door de rol van een dobbelsteen. Dus moet je continu bedenken: ‘wat zou mijn personage doen?’. Dat dwingt je om in de huid van je personage te kruipen. Dat komt je verhaal echt ten goede.

Pathfinder

Als je geen vaste groep hebt om mee te spelen, of het lastig is om een vaste dag van de maand vrij te houden, dan is Pathfinder iets voor jou. Bij Pathfinder draait het om jou en je personage. Je bepaalt zelf met welk personage je speelt en hoe je deze sterker maakt.

Je kunt overal ter wereld inloggen en spelen. Registreer wel van tevoren  en neem je logsheet mee. Die logsheet laat namelijk de groei van je personage zien. Elk spel duurt zo’n vier uur. Als je avontuur slaagt, krijg je een beloning.

Pathfinder maakt jou een betere schrijver omdat jij samen met je personage groeit. Je kunt die groei gebruiken om je verhaal uit te diepen.

Tumblr

De beste manier om Tumblr te beschrijven is ‘voor elk wat wils’. Tumblr is een website die sinds 2009 gebruikt wordt door schrijvers. Het heeft een beetje weg van een mix tussen blogs en Twitter.

Het werkt: je maakt een account aan en schrijft met een (of meerdere) partners een verhaallijn uit. Heb je altijd al je eigen draai willen geven aan Sherlock Holmes, dan kan dat. Wil je liever beginnen met een origineel personage? Dat kan ook.

Tumblr maakt jou een succesvolle schrijver doordat je vanuit het oogpunt van je personage schrijft. Daarnaast schrijf je samen met anderen. De personages bouwen een band op. Maar niet alleen de personages krijgen een sterke band, de schrijvers raken vaak ook bevriend. En schrijven is veel leuker als je het samen doet.

Tumblr heeft een desktopversie en een eigen app. De Tumblr-terminologie is vaak even schakelen. Gelukkig bestaat er al een flinke lijst met alles wat je moet weten voordat je je in deze wereld stort.

Laatste update 23 February 2023 door Edwin

7 gewoontes die je een succesvolle schrijver maken
Tagged on:                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *