Zit je klaar om je boek te schrijven en vraag je je af hoeveel woorden je moet schrijven? Hier zijn enkele vuistregels over de ideale lengte van je boek.

Wat is dat, de ideale lengte van je boek? Op het eerste gezicht lijkt deze vraag misschien een koan. Je kunt net zo goed vragen: als je een pagina in het bos omslaat en er is niemand om hem te lezen, maakt het dan geluid?

Als we echter dieper op de vraag ingaan, komen er andere overwegingen bovendrijven. In termen van de ideale lengte van je boek kan de indieschrijver vol vertrouwen antwoorden: “Zolang als het duurt om het verhaal te vertellen”.

Dit klopt in gevallen waarin de literaire waarde van een werk voorop staat en de visie van de kunstenaar de belangrijkste drijfveer is. Maar zelfs dit antwoord kan bedrieglijk zijn.

Als je van plan bent om een e-book en een print-on-demand-versie te publiceren, zijn er factoren die van invloed zijn op de kosten van je eindproduct. Denk bijvoorbeeld aan het aantal pagina’s, hardcover of softcover. Als de verkoop van de gedrukte versie belangrijk voor je is, moet je al deze kostenfactoren in overweging nemen.

Misschien ben je van plan gedrukte exemplaren van je boek aan te bieden na een boeklezing of een openbaar optreden. In sommige gevallen is het handig om een kleiner, compacter (en lichter) boek te hebben. Of misschien ga je voor de bulkverkoop. Dan zijn verzendkosten misschien een kritieke factor.

Verwachtingen van de markt

Er zijn ook typische markt- en genreverwachtingen waar je aan wilt denken als je nadenkt over de ideale lengte van je boek. Zeker als je een groot commercieel succes nastreeft. Als je te ver afwijkt van deze verwachtingen, is het onwaarschijnlijk dat je boek een uitgever vindt, of is je zelf gepubliceerde werk gedoemd te mislukken.

Met name uitgevers fixeren zich op marktverwachtingen. Je zult bijzonder overtuigend moeten zijn om hun standpunt te veranderen. Met meer dan 1100 pagina’s werd ‘De beproeving’ van Stephen King door zijn uitgever als te lang beschouwd. De uitgever zag toe op het inkorten tot 823 pagina’s (tot grote ergernis van King).

Verkoop je enorm veel boeken? Er gelden andere regels

‘De Beproeving’ is in 1990 heruitgegeven, maar dan compleet (na verkoop van 470.000 exemplaren van eerdere versies). Deze keer bereikte het boek de 1152 pagina’s. Hiermee is het Kings langste werk. Bij de laatste telling waren er 4,5 miljoen exemplaren van het boek verkocht. Word beroemd, verkoop een heleboel boeken en jij kunt de lengte van je werk bepalen.

Ook J.K. Rowling heeft zoveel succes dat de normale regels voor de ideale lengte van je boek irrelevant zijn. Rowling richtte zich in eerste instantie op een jonger publiek met kortere boeken.

Ze plande dat haar publiek ouder zou worden en dat de boeken met hen zouden meegroeien. Latere titels tellen 700 of 800 pagina’s. Haar uitgevers klagen niet, want de verkoop van de populaire serie is blijven meegroeien met het publiek.

Tel het aantal woorden, niet het aantal pagina’s

Denk als vuistregel in termen van het aantal woorden in plaats van het aantal pagina’s. Uitgevers en redacteuren handelen doorgaans in het aantal woorden. Deze maatstaf is een betrouwbaardere leidraad.

Het aantal pagina’s is afhankelijk van het afdrukformaat en de snijgrootte van je boek. Het is totaal irrelevant voor e-boeken, aangezien deze geen pagina’s hebben.

Als je een idee wilt hebben van hoe het aantal woorden vertaalt naar het aantal pagina’s, denk dan aan 225 – 300 woorden per afgedrukte pagina. Volgens die maat komt een manuscript van 75.000 woorden met 250 woorden per pagina uit op 300 pagina’s.

Wat is de ideale lengte van je boek?

Juliet Mushens stelt op de website van Penguin Publisher UK 80.000 à 100.000 woorden voor als een werkbare norm voor romans voor volwassenen.

‘Ik denk dat een van de redenen waarom we vastzitten aan dit aantal woorden, is omdat het een goed aantal is, in termen van genoeg wereldopbouw, maar ook om ervoor te zorgen dat het tempo op geen enkel moment vertraagt.

Dus in een misdaadroman kun je alle wendingen, spanningen en clous samenvatten in ongeveer 90.000 woorden. In 150.000 woorden zou het kunnen lezen als: “Oké, nou, we hebben zoveel subplots of weet je, ik ben deze clou een beetje vergeten, omdat er 50.000 woorden voorbij zijn gegaan zonder dat er iets mee is gebeurd.”’

Richtlijnen voor het bepalen van de ideale lengte van je boek

Afhankelijk van je genre zijn er typische lengtes van boeken op basis van de verwachtingen van lezers en de markt. Beschouw alles wat hier wordt beschreven als een richtlijn in plaats van als een regel. Als je een bepaald aantal woorden in gedachten hebt bij het schrijven, helpt dit je de flow in je verhaal te houden.

Hieronder volgt een leidraad met een breed scala aan soorten romans, elk met zijn eigen plaats op de markt.

Fictie

Horror- en mysterieromans: 60.000 – 80.000 woorden
Misdaadromans en thrillers: 70.000 – 90.000 woorden
Romantiek: 40.000 – 80.000 woorden
Fantasy en sciencefiction: 80.000 – 200.000 woorden
Literaire romans: 60.000 – 180.000 woorden
Kinderboeken: 500 – 2500 woorden*
Young Adult: 50.000 – 75.000 woorden**

Wat je wel en niet moet doen bij kinderboeken*. In kinderboeken voor beginnende lezers dragen de afbeeldingen het verhaal en is de tekst meestal minimaal. Het is ongebruikelijk om in de eerste jaren van de basisschool een boek te vinden met meer dan 2500 woorden.

** Er zijn verschillende zeer populaire series uitgebracht in het YA-genre, zoals de Stephanie Meyers Twilight Saga-serie. Dit soort boeken trekt vaak lezers aan die ouder zijn dan de beoogde tieners en tweens.

De Harry Potter-serie is een ander voorbeeld van boeken die een groter publiek vonden dan bedoeld. Middelbare school fictie is een kleinere categorie, maar neemt een vergelijkbaar bereik in beslag voor het aantal woorden: 40.000 – 70.000 woorden.

Non-fictie

Biografieën en memoires: 70.000 – 100.000 woorden
Populaire non-fictie: 80.000 – 120.000 woorden
Zelfhulpboeken: 35.000 – 55.000 woorden

Raak niet geobsedeerd door de ideale lengte van je boek

Als je denkt aan de ideale lengte van je boek, zijn deze voorbeelden slechts ruwe richtlijnen. Als schrijver moet je niet obsessief stilstaan bij het aantal woorden.

In een artikel op de de Amerikaanse website Writer’s Digest staat dat sommige literair agenten zeggen dat je niet moet nadenken over het tellen van woorden. Dat je beter kunt nadenken over tempo en het vertellen van het beste verhaal mogelijk. Maak je vooral geen zorgen over de lengte.

Ze hebben misschien gelijk. Feit blijft dat niet elke agent of uitgever het zo ziet en bereid is een debuutroman van 139.000 woorden een kans te geven.

Schrijven is een van de meest vrije vormen van zelfexpressie die we hebben. Houd dus houd rekening met de ideale lengte van je boek en schrijf vervolgens het best mogelijke boek.

Je boek is misschien een genre-vervagend meesterwerk, dus laat conventies je creativiteit niet belemmeren. Bovendien opent de wereld van zelfpublicatie de markt voor werken die niet altijd aan de traditionele verwachtingen voldoen. Schrijf je beste boek en geniet van de vrijheid om het op jouw voorwaarden de wereld in te sturen.

Laatste update 2 March 2023 door Edwin

De ideale lengte van je boek
Tagged on:                                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *